Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial

Vesti (992)

Održana svečana dodela priznanja u okviru kampanje „Najbolje u Srbiji”

U Medija centru u Beogradu, u okviru kampanje „Najbolje u Srbiji”, svečano su uručena priznanja „Miljenik potrošača”, „Moj izbor” i „Dobročinitelj”.

Lažna pojeftinjenja problem potrošača i u EU

Posebno je zabrinjavajuće što 90,5 procenata građana u Hrvatskoj nije ništa preduzelo kada je primetilo da sniženje nije regularno, kaže evroparlamentarka Biljana Borzan.

Severna Makedonija zamrzava cene piva, prehrambenih i drugih proizvoda do kraja februara

Vlada Severne Makedonije odlučila je da do kraja februara produži važenje odluka o zamrzavanju cena određenih osnovnih prehrambenih proizvoda, flaširane vode, sokova i piva.

Ne po­di­ži pa­re za ko­je ni­si si­gu­ran da su tvo­je

Ako je gre­škom upla­ćen no­vac, a onaj na či­jem ra­ču­nu ga je uzeo, to je kri­vič­no de­lo

NEMA VIŠE UGRAĐENOG ROKA TRAJANJA BELE TEHNIKE I DRUGE ROBE

Evropski parlament je definitivno usvojio direktivu kojom se potrošači u EU štite od raznih nepoštenih poslovnih praksi

To uključuje isticanje tvrdnji o ekološkoj ispravnosti proizvoda bez dokaza, kao i prodaju proizvoda sa ugrađenim kvarovima koji zbog toga kraće traju.

Strana 1 od 34

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiCEPS Na vrh strane