Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial

Vesti (982)

Zašto Hrvati povlače Munchmallow iz supermarketa: Ovo je pozadina priče, oglasila se i kompanija

Hrvatski lanac supermarketa, Konzum, saopštio je da sa polica svojih objekata povlači proizvode Munchmallow family od 210 grama i Munchmallow pakovanje od 105 grama, sa rokom važenja zaključno sa 15. februarom naredne godine.

Elektroprivreda Srbije objavila novi cenovnik koji će važiti od 1. novembra

Elektroprivreda Srbije objavila je danas novi cenovnik električne energije koji će se, shodno saglasnosti koju je na odluku o ceni električne energije 28. septembra dao Savet agencije za energetiku Srbije, primenjivati od 1. novembra.

Kako da proverite da li je sajt bezbedan za kupovinu

Budućnost kupovine je kupovina preko interneta, ali ono što i dalje brine većinu potrošača jeste bezbednost i zaštita ličnih podataka. Kako možete da budete sigurni da su vaše informacije koje delite sa sajtom preko koga kupujete bezbedne? Prvi savet je da onlajn kupovinu obavljate preko sajtova kojima verujete. Iz NBS savetuju da bi trebalo posebno proveriti da li je reč o registrovanom prodavcu ili prodavcu koji posluje u sivoj zoni. Važno je da se obrati pažnja na sve poruke koje u sebi imaju nepravilnosti. Posebno treba biti oprezan i kada su u pitanju nove internet prodavnice, prodavnice koje nemaju komentare drugih kupaca ili koje prodaju proizvode po neuobičajeno niskim cenama.

Povlače se narukvice zbog hemijskog rizika

Od početka ove godine sistem NEPRO prijavio je više od 50 opoziva različitih proizvoda, među kojima je i „porše panamera”.

Kreću rasprodaje – oprez

Kraj letnje sezone već se primećuje u prodavnicama koje polako počinju da ističu snižene cene. Čitaoce je interesovalo da li ova roba u trgovinama mora posebno da se obeleži i šta je još važno što moraju da znaju kada kupuju ovu robu. Prema našim propisima, rasprodaja robe je prodaja po nižoj ceni u odnosu na prethodnu cenu, u slučaju prestanka poslovanja trgovca, prestanka poslovanja u određenim objektima ili prestanka prodaje određene robe. Trgovac je dužan da fizički izdvoji robu koja je predmet rasprodaje od prodaje robe pod redovnim uslovima.

Strana 1 od 33

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiNajbolje kreme za sunčanje nisu i najskuplje Na vrh strane