Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Marko je lutku koja u Srbiji košta 7.000 dinara u Belgiji platio 20 evra – stručnjak objašnjava kako i zašto je to moguće

19. decembar 2023. 09:04:47 Pročitano 299 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zašto je razlika u ceni tako drastična?

Vrlo smo svesni svih poskupljenja koja su nas zadesila u poslednje vreme, ali da li smo zaista svesni koliko isti proizvodi koštaju u Srbiji, a koliko u inostranstvu? Za jedan drastičan primer nedavno nam je javio čitalac Marko Kovačević koji živi u Belgiji – Barbi lutka tamo je skoro triput jeftinija nego ovde.

„Moja ćerka je tražila Barbi lutku. Otišao sam u prodavnicu i kupio je za 20 evra“, priča Marko za Nova.rs i šalje link sa sajta dreamland, gde se vidi da ta lutka košta 19,95 evra. Onda je istu takvu lutku poželeo da kupi bratanici koja živi u Srbiji. Ali tu je cena skoro 7.000 dinara, kako se vidi na linku sa sajta dexyco koji je Marko takođe poslao.

Naš sagovornik sada priča kako je reagovao kada je video toliku razliku u ceni.

„Iskreno, iznervirao sam se. Neverovatno mi je da je tolika razlika. Ne razumem se u ekonomiju i tržište, ali opet skoro tri puta da bude skuplje mi nije normalno.“ On kaže i da je odustao od kupovine te lutke u Beogradu.

„Na kraju sam i bratanici kupio lutku u Belgiji jer sam uspeo da se snađem za transport do Srbije.“ Marko dodaje da je primetio razliku u cenama i za neke druge proizvode u Srbiji i u Belgiji.

„Razlika nikada nije bila toliko drastična, ali znam da su Patrolne šape ovde 15 evra, a u Srbiji oko 2.500 dinara. Isto tako kontrolor za PS5 je ovde 70 evra, a u Srbiji 10.000 dinara. To su neke stvari koje sam primetio, ne kažem da ih nema više.“  Zbog toga smo od Centra potrošača Srbije potražili odgovor na pitanje zašto je razlika u cenama u Srbiji i inostranstvu tako velika i šta može da se učini da se tome stane na put. Odgovor, nažalost, nije mnogo ohrabrujuć.

„Formiranje cena na tržištu je slobodno, te se iste mogu razlikovati. Obaveza trgovca jeste da vidno istakne cene, da izda fiskalni račun koji služi kao dokaz o kupovini, a iz istog se ujedno i vidi po kom osnovu je i šta naplaćeno. U Srbiji su znatno veće cene nego u zemljama Evropske unije, a glavni razlog jeste slaba konkurencija i uvoz robe koja se u Srbiji ne proizvodi. Ne znamo da li postoji neki limit koliko trgovci u EU mogu da podižu cene proizvoda u odnosu na proizvođačku cenu jer Srbija nije članica EU. Svakako je nedopustivo da budu tolike razlike u cenama, s obzirom na to da se najviše igračaka uvozi iz Kine, čak 83 odsto. Možemo da zaključimo da su kod nas marže bez obzira na EU jako velike i da se nadamo da će se ulaskom Srbije u EU i taj deo usaglasiti sa evropskim načinom poslovanja. Za sada nam ostaje samo da čekamo“, zaključuju iz Centra potrošača Srbije.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiGRCI OTVARAJU GRANICE: Država traži hotele kojima će plaćati za boravak zaraženih turista Na vrh strane