Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


NE PALI TAJ FITILJ: Ovako su petarde sakatile decu u Srbiji

23. decembar 2014. 14:50:30 Pročitano 2459 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Petarde su nezaobilazna stavka svakog novogodišnjeg slavlja, a zajedno sa njima nam dolaze i brojne vesti o nesrećama, koje ponekad imaju i tragičan ishod. Zato, pre nego što se odlučite da zapalite taj fitilj, pogledajte kako su sve petarde osakatile ljude po Srbiji.

 

Slučaj mladića (23) iz Kuršumljije, koji je juče ostao bez prstiju nakon što mu je petarda eksplodirala u ruci, podsetio nas je da je prošle godine u istom ovom gradu na jugu Srbije jedan dečak umalo ostao bez oka zbog igre sa petardama. 

 

ZAMALO OSTAO BEZ OKA

Četiri dana pred doček 2014. godine, M.M. (15) iz Kuršumljije završio je na urgentnom centru kada mu je u ruci eksplodirala flaša, u kojoj se nalazila petarda. Lekari su blagovremeno reagovali, i izvadili mu komadić stakla iz oka, a dečak je zadobio povrede lica i ruku, pa je najluđu noć proveo u bolnici u Prokuplju. 

IZGUBIO VID, I POSAO

Jedan vozač GSP-a više nikada neće moći da se bavi ovim poslom, od kad je 2007. godine delimično ostao bez vida. On je povrede zadobio kada su deca bacila petarde na nekoliko metara od njega u novogodišnjoj noći. 

OSTAO BEZ DVA PRSTA

Doček 2010. godine Jagodinci pamte po incidentu u kom je jedan čovek ostao "trajni invalid" bez dva prsta. Čovek star između 25 i 30 godina ozbiljno je povredi šaku kada je zapalio više petardi odjednom, koje su mu zatim eksplodirale u ruci. Njemu su lekari morali da odstrane dva prsta na desnoj ruci. 

PETARDA OTKINULA PRSTE DEVOJČICI

Iste godine, Srbiju je potresla vest u V. H. (5) iz Preševa, koja je ostala bez jednog prsta leve šake i dve trećine prsta desne, nakon što joj je eksplodirala petarda u ruci. Dete je u bolnicu stiglo sa teškim povredama, a lekari su jedva uspeli da joj sačuvaju šaku. Cela šaka joj je bila pod opekotinama trećeg stepena.

BACAO PETARDE, PAO I POGINUO

Osmogodišnji Marko Ž. iz Male Krsne poginuo je dočekujući 2011. godinu, kada je, bacajući petarde, pao sa terase. Marko je tražio od roditelja da mu za Novu godinu kupe petarde, a oni su mu tu želju i ispunili. I kada su ga sahranjivali, u kovčeg su mu stavili tri pakovanja petardi, rekao je njegov otac. Dečak je u januaru te godine trebalo da napuni devet godina. 

UBITAČNI VATROMET

I početak ove godine pamtimo po incidentu sa pirotehnikom. Ovog puta je u pitanju neispravni vatromet, koji se nakon lansiranja ustrenio na zemlju, i povredio sedam osoba. Sve se to desilo spred Narodne skupštine, a na snimku se vidi kako raketa eksplodira pored glave jedne devojke.

Izvor: 24sata.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Medije

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBezbednost hrane u Srbiji zavisi od savesti proizvođača Na vrh strane