Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


USPS: Bezdušno povećanje cena prevoza za penzionere

23. decembar 2014. 07:57:25 Pročitano 2153 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) danas je najenergičnije protestovalo protiv najavljenog drastičnog poskupljenja prevoza za penzionere iako su nadležni iz Beograda i Sekretarijata za saobraćaj uveravali javnost da cena karata za gradski prevoz i od Nove godine ostaje ista.

Do sada su beogradski penzioneri plaćali 400 dinara na godišnjem nivou, a od Nove godine bi trebalo da za 12 meseci izdvoje 7.200 dinara, objasnio je USPS.

Imajući u vidu da su penzionerima čije su penzije do 25.000 dinara iste zamrznute, a onima čija su primanja veća, iznad tog iznosa su smanjene za 22 i 25 procenata, potpuno neprimereno, uvredljivo i bezdušno izgleda najavljeno povećanje cena za GSP.

Cilj je, kako se kaž e u saopštenju, praviti razdor među penzionerima. Jedni će se voziti godinu dana za 400 dinara, a drugi godinu dana za 7.200 dinara.

Posle neustavnog upada u penzijski sistem u kome su poremećeni svi dosadašnji zakonom utvrđeni odnosi i snižavanja penzija ljudima koji su 40 godina ulagali u fond osiguranja sada se oduzima još jedno civilizacijsko dostignuće.

Umesto da traže prave krivce za stanje u javnom prevozu, gradska vlast krivicu prebacuje na penzionere koji su čitav radni vek odvajali od svojih zarada i za mnoge druge javne usluge u koje spada i gradski prevoz, ocenjuje Udruženje.

GSP nije u minusu zbog penzionera, već su za to odgovorni potpisnici spekulativnog ugovora sa turskom firmom APEKS, ugovora koga se ne odriče ni sadašnja gradska vlast, ocenilo je Udruženje.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiNapumpane cene povrća, jeftinije u radnjama nego na pijaci Na vrh strane