Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


U junu prva promena cene rominga

25. decembar 2014. 08:03:08 Pročitano 2106 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sporazum o snižavanju cena roming usluga koji je postignut između Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije biće primenjen u naredne tri godine.

Prva korekcija cena očekuje se u junu sledeće godine, izjavio je direktor Regulatorne agencije za elektronske komunkacije i poštanske usluge (RATEL), Milan Janković.

Predlog RATEL-a je da se zbog turističke sezone snižavanje cena rominga uradi do 30. juna svake godine - 2015, 2016. i 2017. godine, kazao je on.

"Početkom decembra imali smo razgovor sa četiri agencije koje su zadužene za realizaciju sporazuma. Postigli smo dogovor da se snižavanje cena rominga izvrši prema preporuci EU, a to znači prenos govora, sms poruka i prenos podataka. Jedinu korekciju koju smo predložili je da se zbog turističke sezone to uradi do 30. juna svake godine", naveo je Janković na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, Upravni odbor RATEL-a doneo je predog te odluke, sada se čeka na mišljenje ministarstva, i očekuje se da će takva odluka biti doneta do kraja godine.

Janković je podsetio da je sporazum o snižavanju cena roming usluga potpisan između ove četiri države na nivou ministara krajem septembra ove godine.

Zemlje kandidati za EU - Turska i Albanija, koje nisu mogle da potpišu sporazum zbog administrativnih problema, to će verovatno učiniti u narednom periodu, najavio je on.

Izvor: Pressonline.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiEU finansira tehnologiju za zelenije aerodrome Na vrh strane