Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Zaštitite se od prevara na internetu u 5 koraka

28. jul 2014. 08:16:15 Pročitano 3120 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Izbegavanje velikih gužvi u šoping centrima i uštede vremena glavne su prednosti tog načina kupovine, a u digitalnom dobu potreba za zaštitom podataka nikada nije bila izraženija. Asocijacija potrošača Srbije savetuje kako da se zaštitite na internetu.

 

 

 

 

 

 

Proverite firmu ili kompaniju od koje kupujete

Poslujte samo s kompanijama koje već poznajete ili za koje ste čuli od prijatelja. Potražite podatke o kompaniji na sajtu Agencije za privredne registre kako biste videli da li je registrovana i kako posluje.

Neverovatno dobre ponude obično su stvarno neverovatne

Proverite kakvi su uslovi dostave i vraćanja naručenog. Pri naručivanju besplatnog primerka obavezno obratite pažnju na skrivene pretplate. Budite posebno oprezni kada proveravate uslove pod fusnotom označenom zvezdicom, kao i ostale uslove štampane malim slovima.

Ne plaćajte unapred

Nikad ne plaćajte unapred jer u slučaju da se nešto dogodi novac nećete dobiti nazad. Proverite da li stranica nudi siguran način plaćanja, odnosno da li se pri dnu čitača nalazi ključić ili katanac, kao i da li internet adresa počinje sa „https://“.

Šta ne sme ostati skriveno

Onlajn prodajno mesto u EU mora da sadrži identitet trgovca, adresu, imejl, način plaćanja i dostave, minimalno trajanje sporazuma za ugovor o pružanju usluga i razdoblje odustajanja tokom kojeg se možete predomisliti pa vratiti robu bez objašnjenja. U Srbiji je pružalac dužan da objavi ime i prezime, sedište, kontakt podatke, podatke o upisu u Registar privrednih subjekata.

Ignorišite spamove

Ignorišite neželjene imejlove. Ne šaljite lične podatke o svojim finansijama putem imejla i nikada ne otvarajte sumnjive prikačene fajlove. Legitimne kompanije neće nikada na takav način od vas tražiti poverljive podatke.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiZA SVE KOJI SE VOZE GRADSKIM PREVOZOM: Šta sme, a šta ne sme kontrolor Bus-plusa? Na vrh strane