Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


ZA SVE KOJI SE VOZE GRADSKIM PREVOZOM: Šta sme, a šta ne sme kontrolor Bus-plusa?

08. avgust 2014. 09:25:29 Pročitano 5686 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Centar potrošača Srbije, koji ima regionalni centar za grad Beograd, je zbog sve većeg broja pritužbi na sistem kontrola u Bus-plusu, objavila listu prava putnika, odnosno sve ono što kontrolor i komunalna policija smeju i šta ne smeju da rade, prenosi “Politika”.

Kontrolor nema pravo:

 • da pretresa putnika
 • da od maloletnika traži da mu pokaže dokumenta
 • da prisili putnike da plate kaznu bilo kakvim verbalnim ili fizičkim napadom
 • da naredi vozaču da zatvori vrata da putnik ne bi mogao da izađe napolje
 • da upotrebi bilo kakvu silu da bi sprečio putnika da napusti vozilo do dolaska komunalne policije
 • da na bilo koji način dođe u fizički kontakt sa putnikom, svaki takav čin se tretira kao pokušaj protivpravnog narušavanja slobode kretanja ljudi na javnom mestu

Kontrolor ima pravo:

 • da ponudi putniku koji je bez karte da plati kaznu, što putnik može da odbije jer niko osim sudije za prekršaje nema zakonsko pravo da kažnjava građane za bilo kakve postupke
 • da pozove komunalnu policiju

Komunalna policija nema pravo:

 • da podatke iz ličnih dokumenata putnika da na uvid kontroloru
 • da privodi u stanicu bilo kojeg putnika kome je moguće ustanoviti identitet

Komunalna policija ima pravo:

 • da izvrši proveru identiteta putnika na dva načina: uvidom u ličnu ispravu ili na osnovu izjave lica čiji se identitet proverava
 • da na osnovu podataka o identitetu putnika, koji je dobila od putnika, podnese prijavu sudiji za prekršaje
 • da pretrese građanina ukoliko postoji „opravdan” povod, pretres mora vršiti lice istog pola
 • da pozove „pravu” policiju da im pomogne ukoliko to nađu za shodno

 

Zaključak CEPS-a: niste ni u kakvoj obavezi da (ukoliko nemate kartu) kontrolorima date dokumente. Kontrolori su ovlašćena lica Bus-plusa i nemaju pravo da legitimišu putnike. Ne dozvolite kontroloru da vam uzme dokumente jer na to nema pravo. To je krivično delo za koje može biti tužen. Kontrolor vas ne sme zadržavati niti izbaciti iz vozila. Jedino što mogu jeste da pozovu komunalnu policiju, a njima ste obavezni da date identifikaciju. Komunalni policajac ne sme vaše podatke da prenese kontroloru, može samo da vam napiše mandatnu kaznu.

Kontrolori se ne smeju ponašati nasilno niti vam smeju pretiti. Ako slučajno počnu da se ponašaju neprimereno, snimite ih svojim telefonom ili zamolite da to uradi neko od putnika. To je dovoljan dokaz za krivični postupak.

Obaveze putnika:

Za korišćenje usluge javnog prevoza, putnik je dužan da u vozilu ima važeću voznu ispravu, odnosno očitanu Bus-plus karticu ili kartu kupljenu u vozilu, i da je na zahtev kontrolora ili drugog ovlašćenog lica pokaže radi provere.

Ukoliko je nema ili odbije da je pokaže, u obavezi je da:

 • pruži podatke o svom identitetu radi izdavanja opomene i napusti vozilo, ili
 • plati doplatnu kartu sa kojom može da nastavi vožnju.

Izvor: Telegraf.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiZA SVE KOJI SE VOZE GRADSKIM PREVOZOM: Šta sme, a šta ne sme kontrolor Bus-plusa? Na vrh strane