Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial
CEPS

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Veb sajt:: http://www.ceps.rs Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Budućnost kupovine je kupovina preko interneta, ali ono što i dalje brine većinu potrošača jeste bezbednost i zaštita ličnih podataka. Kako možete da budete sigurni da su vaše informacije koje delite sa sajtom preko koga kupujete bezbedne? Prvi savet je da onlajn kupovinu obavljate preko sajtova kojima verujete. Iz NBS savetuju da bi trebalo posebno proveriti da li je reč o registrovanom prodavcu ili prodavcu koji posluje u sivoj zoni. Važno je da se obrati pažnja na sve poruke koje u sebi imaju nepravilnosti. Posebno treba biti oprezan i kada su u pitanju nove internet prodavnice, prodavnice koje nemaju komentare drugih kupaca ili koje prodaju proizvode po neuobičajeno niskim cenama.

ponedeljak, 21 avgust 2023 14:13

Povlače se narukvice zbog hemijskog rizika

Od početka ove godine sistem NEPRO prijavio je više od 50 opoziva različitih proizvoda, među kojima je i „porše panamera”.

sreda, 16 avgust 2023 11:42

Kreću rasprodaje – oprez

Kraj letnje sezone već se primećuje u prodavnicama koje polako počinju da ističu snižene cene. Čitaoce je interesovalo da li ova roba u trgovinama mora posebno da se obeleži i šta je još važno što moraju da znaju kada kupuju ovu robu. Prema našim propisima, rasprodaja robe je prodaja po nižoj ceni u odnosu na prethodnu cenu, u slučaju prestanka poslovanja trgovca, prestanka poslovanja u određenim objektima ili prestanka prodaje određene robe. Trgovac je dužan da fizički izdvoji robu koja je predmet rasprodaje od prodaje robe pod redovnim uslovima.

Istraživanje pokazalo da 11 od 20 testiranih igračaka za izbijanje zuba oslobađa hemikalije koje štete hormonima Evropske institucije su izgleda odlučile da se do kraja obračunaju sa proizvođačima igračka i najmlađim potrošačima obezbede bezbrižnije i zdravije odrastanje. Posle donošenja Pravilnika koji omogućava da se na tržištu prodaju samo bezbedni proizvodi i uvođenja svojevrsnog digitalnog pasoša ovih proizvoda koji bliže objašnjava kupcu o kakvom je artiklu reč, Evropska komisija predložila je nedavno da se iz igračaka postepeno uklone hemikalije koje mogu da štete hormonima. Ako ovo postane zakon, što je jedan od zahteva, to bi bilo prvi put do sada – širom sveta – da i poznate hemikalije za koje se sumnja da su štetne budu zabranjene u čitavoj grupi proizvoda.

Poslednjih nekoliko meseci inflacija i kriza doveli su da čitavog niza poskupljenja, zbog čega je troškove sve teže pratiti. Kada je reč o struji, za ovu godinu najavljena su tri poskupljenja ove godine.

Kako proveriti račun za struju i pratiti troškove tokom meseca? Sajt Elektroprivrede Srbije pruža takvu mogućnost preko opcije Uvid u račun.

petak, 07 april 2023 16:35

Srećan Uskrs!

Svim potrošačima, poslovnim partnerima, saradnicima i onim građanima Srbije koji slave Uskrs po Gregorijanskom kalendaru, želimo Srećan Uskrs!

Strana 1 od 159

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiPročitajte gde je gorivo najskuplje, a gde možete da uštedite i do 2.000 dinara Na vrh strane