Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Evo kako i zašto možete da tužite banku

21. oktobar 2013. 07:49:25 Pročitano 3928 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Povećanje kamate zbog finansijske krize, te naplata kredita po nižem kursu, a otplata po višem, i provizije koje bankari nazivaju i pratećim najčešći su osnovi zbog kojih građani mogu da tuže banke.

Advokati tvrde da je najčešći razlog za tužbu povećanje kamate u skladu s promenom poslovne politike banke, bilo da je u pitanju kredit, dozvoljeni minus ili kartica. Sa ovakvom praksom banke su počele 2008. Osnovne kamate libor i euribor su pale, ali pojedine banke nisu smanjivale kamatu, neke su je čak povećavale i do dva procenta. 

 

Advokat Jelena Jelić kaže da banku mogu da tuže svi kojima je banka povećala kamatu bez saglasnosti uz argument da na to ima pravo po osnovu poslovne politike. 

Jelićeva je, inače, zastupala slučaj Kosane Rošulj, prvog klijenta u Srbiji koji je nedavno drugostepenom presudom dobio banku. 

Zbog nezakonitog povećanja kamate, Kosana je KBS banci dala 1.325 franaka više. Sud je, međutim, presudio da banka to mora da vrati, kao i da snosi trošak sudskog postupka od 57.800 dinara. 

- Slučaj je bio komplikovan. Predmet je pokrenut 2011, kada na snazi nije bio Zakon o zaštiti finansijskih korisnika. Praktično sam se pozivala na povredu osnovnih načela obligacionih odnosa jer se banka ponašala nadmoćno umesto da bude ravnopravna s klijentom - kaže Jelićeva.


Pred sudovima u Srbiji je oko 450 predmeta protiv banaka, od kojih se 90 odsto odnosi na povećanje kamate za kredite u švajcarcima. Tridesetak predmeta je rešeno u korist klijenata na prvostepenim sudovima, a jedan i na drugostepenom. Desetak građana je tužilo banke i zbog provizije za obradu kredita. Sporno je to što banke propisuju istu proviziju za različite iznose zajmova. Praktično, bankar obavi isti posao za kredit od hiljadu i od 50.000 evra, ali prvom klijentu uzme 20 evra, a drugom 100. Predmet tužbe može da bude i provizija za praćenje kredita.

Izvor: Kamatica.com

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiVolonteri CEPS-a u obilasku prodavnica. Februar 2015. Na vrh strane