Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Mračna strana bele čokolade: Razmislite dvaput pre nego što je uzmete

16. oktobar 2013. 14:47:26 Pročitano 3393 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bela čokolada, koju deca naprosto obožavaju, zapravo je mešavina masnoća i hemijskih aroma. Nutricionisti upozoravaju da ovaj proizvod potpuno neopravdano nosi ime “čokolada”, jer ne sadrži glavni sastojak prave čokolade, kakao.

Kako tvrde specijalisti za ishranu, proizvođači bele čokolade umesto kakao maslaca koriste druge biljne masti, pa bela čokolada ne može da posluži ni kao najlošija zamena za čokoladu.

 

- Bela čokolada je slatki otrov koji ne obezbeđuje neophodne vitamine i minerale i nema apsolutno nikakvu hranljivu vrednost, već isključivo kalorijsku. Za razliku od braon čokolade, u beloj nema teobromina koji se dobija iz kakao drveta, a deluje stimulativno na organizam ako se konzumira u umerenim količinama - kaže primarijus dr Ljubomir Pfaf, specijalista za ishranu.

Stručnjaci upozoravaju da se bela čokolada mnogo teže vari od crne, jer u najboljem slučaju sadrži do 20 odsto kakao maslaca, a oko 14 odsto sastava čini suva mlečna masa. Ostatak je pre svega šećer, pa u 100 grama bele čokolade ima i do 57,1 gram ugljenih hidrata.

- Reč “čokalada“ u takozvanoj beloj čokoladi uvek je bila pod znakom pitanja, jer ona u sebi nema kakao, što je osnovni sastojak braon čokolade. To uglavnom bude mešavina putera ili nekih drugih masti, sa dosta šećera i veštačkih emulgatora kojima se postiže ukus - objašnjava nutricionista Milka Raičević.

Ona upozorava da je ovaj “slatki greh“ prepun veštačkih aroma, emulgatora i nezdravih zamena za kakao maslac (32,2 grama u 100 grama čokolade). 

- Najveći problem sa ovom poslasticom je što nikad niste sigurni šta jedete. Ali ako već ne možete da joj se oduprete, morate se truditi da kupujete od proverenih proizvođača, da uvek pročitate sadržaj i, naravno, da ne preterujete, jer je sve preko tri kockice previše - savetuje Raičevićeva.

Izvor: zena.blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiKako nas varaju: Akcijska ponuda za bajatu robu Na vrh strane