Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Šta učiniti kad vam se štedljiva sijalica razbije u stanu

23. januar 2014. 07:07:13 Pročitano 4438 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

OVO MORATE ZNATI: Šta učiniti kad vam se štedljiva sijalica razbije u stanu - nikako je ne dirajte golim rukama!

 

Sve više se u domaćinstvima  upotrebljavaju štedljive sijalice. Ukoliko vam se sijalica razbije trebate preduzeti sledeće korake:

  1. 1. Otvoriti prozor i napustiti prostoriju. Provetravati 15 minuta.
  2. 2. Skupiti staklene ostatke sijalice korištenjem krutog papira ili kartona (nikako golim rukama budući da živa prodire kroz kožu).
  3. 3. Ljepljivom trakom skupiti male fragmente stakla.
  4. 4. Pod obrisati vlažnim papirom ili krpom.
  5. 5. Ukoliko se preostali ostaci usisavaju, vrećicu iz usisivača nakon čišćenja treba izvaditi.
  6. 6. Sve predmete upotrijebljene za čišćenje, kao i vrećicu iz usisivača, treba odložiti u plastičnu vrećicu i dobro je zatvoriti.
  7. 7. Odeću ili posteljinu na koje su pali delovi sijalice ne treba više upotrebljavati, već ih treba baciti.

Izvor: oko.hr

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiSpisak štetnih i dozvoljenih emulgatora Na vrh strane