Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Kako nas varaju: Akcijska ponuda za bajatu robu

28. jul 2013. 09:38:19 Pročitano 3553 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kupovina na akcijama može da donese uštedu, ali u isto vreme pokreće i večito pitanje kvaliteta proizvoda koji su na sniženju i toga koliko su nam ti proizvodi stvarno potrebni, a koliko ih kupujemo samo zato što su tog dana nekoliko dinara jeftiniji nego inače. Iskustvo potrošača govori da se na akcijama često nalaze bajati proizvodi, oni blizu isteka roka trajanja, proizvodi sa greškom ili oni koji se, inače, slabo kupuju.

Za poslednjih nekoliko godina promet u maloprodaji pao je za više od 30 odsto. Kako bi sačuvali kupce proizvođači i trgovci trude se da im izađu u susret organizovanjem raznih akcija i sniženja, koja su postala polazna tačka, ako ne i osnova današnjih kupovina. Čak se i u TV reklamama umesto bele tehnike i nameštaja po sniženim cenama sve češće nude svinjski but, krompir i luk. Većina građana primorana je da zbog slabe kupovne moći koristi ta sniženja, ali mnogi u njih i dalje nemaju dovoljno poverenja. Da su u pravu potvrđuju i zaposleni u prodavnicama.

- Najčešće su na sniženjima oni atrikli koji se, inače, ne prodaju dovoljno dobro i koje građani u redovnim kupovinama zaobilaze. Ipak, kada su na sniženju oni beleže i do 70 odsto veći promet. Mnoga sniženja su samo navlakuše za potrošače kako bi u hipermarketima pazarili i ono što im uopšte nije potrebno.

Rafovi sa sniženom robom nalaze se razbacani po prodavnici, pa mnogi na putu do njih uzmu još gomilu neplaniranih sitnica koje im potpuno obesmisle pokušaj uštede - objašnjava za “Blic“ Marko J., radnik u jednom trgovinskom lancu.

Dok veliki marketi ne rizikuju mnogo i proizvode kojima je rok trajanja na isteku, jasno obeležavaju kada ih stave na sniženja, male prodavnice nisu toliko revnosne, pa na akcijama, bez ikakvog upozorenja, prodaju konzerve, sokove, čokoladice, pudinge i kekse sa isteklim rokom trajanja, sladoled koji je već jednom otopljen, pa ponovo zamrznut, ali i vidno gnjile kruške i crne banane.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiKako nas varaju: Akcijska ponuda za bajatu robu Na vrh strane