Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Za banke zarada, za građane pljačka: Čemu služi 5 kurseva dinara

23. jul 2013. 08:06:37 Pročitano 3922 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Razlika između zvaničnog srednjeg kursa dinara koji svakodnevno objavljuje NBS i onoga što obračunavaju poslovne banke prilikom bilo koje transakcije koja je izražena u stranoj valuti najčešće je deset odsto. Nešto manje zarađuju menjačnice kojima su banke, nenaviknute na male zarade, uglavnom prepustile prodaju i otkup valute od građana.

Teško je a ne upitati se čemu postoje razni kursevi. Za devize, za efektivu, prodajni, kupovni, srednji. Ono što je banci logično i izvor dobre zarade, za građane je nekad obična pljačka. Najviše su oštećeni oni koji su uzeli kredit pre 5. decembra 2011. kada je stupio na snagu Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Tada se dešavalo da se kredit odobri po kupovnom kursu, a rate sada otplaćuju po većem, prodajnom.

- Klijent koji otplaćuje kredit po prodajnom kursu banke nema izbora. Ne može da bira kurs. Najpoštenije bi bilo da se primenjuje srednji kurs, a što se po zakonu radi sa zajmovima uzetim posle decembra 2011. - ističe Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih korisnika “Efektiva”.

Sa problemom zbog kursa susreću se i oni koji plaćaju turističke aranžmane. Cene su date u evrima, ali je uplata u dinarima po prodajnom kursu određene banke. Ista priča i za kupovinu novih automobila čije su cene u evrima, a kupac mora da da dinare. 

- Postavlja se pitanje zašto klijent nema mogućnost izbora, već se agencija vezuje za prodajni kurs jedne banke i time onemogućava klijenta da nađe povoljniji kurs - ističe Gavrilović.

Zarada banaka po propisu NBS

U Sosijete ženeral banci objašnjavaju da se kursna lista za efektivu (gotovinu) koristi na šalterima i prilikom kupovine ili prodaje. 

- Srednji kurs formira NBS i on je sastavni deo kursne liste u svakoj banci. Kupovni i prodajni kurs formiraju banke, ali u skladu sa propisima NBS - kažu u Sosijete ženeral banci.

Izvor: Blic

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiPrljave tajne industrije hrane Na vrh strane