Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ima li zaštite od zloupotrebe platne kartice

15. avgust 2013. 07:42:33 Pročitano 3179 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U slučaju zloupotrebe podataka sa kartice, troškove nastale do trenutka prijave prevare u banku snosi vlasnik kartice, a što najviše može da iznosi 15.000 dinara.

Kriminalci ne miruju i stalno unapređuju načine kako da dođu do podataka sa kartice. U poslednje vreme naročito je primetna pojava lažnih sajtova, a na taj način se dolazi do podataka o vlasniku kartice, koji se kasnije zloupotrebljavaju.

 

- Savet je da plaćate samo na proverenim i poznatim sajtovima. Budite posebno obazrivi ako se na nekom sajtu nudi roba ili usluga koja je mnogo jeftinija od prosečne cene. Koristite “SecureCode” odnosno PIN za plaćanje putem interneta, a PIN unosite samo kada se pojavi prozor za logom vaše banke - savetuju u Sberbanci.

Bankomati su najčešće mete kriminalaca. Zato izbegavajte one na kojima postoje kutije ili predmeti koji sadrže reklamni materijal, gde mogu biti skrivene kamere, koji imaju bilo kakve tragove obijanja, prepravljanja, tragove lepka... Bankomat morate koristiti sami, čuvajte se ljudi koji pokušavaju da budu ljubazni i da vam pomognu da se snađete pri korišćenju.

- Ukoliko korisnik platne kartice posumnja na zloupotrebu, potrebno je da se odmah javi na odgovarajući broj telefona banke kako bi kartica bila blokirana i onemogućene dalje zloupotrebe. Troškove zloupotrebe kartice nastale do trenutka prijave u banku snosi korisnik kartice, u maksimalnom iznosu od 15.000 dinara - objašnjavaju u “Erste banci”.

Bankari preporučuju da građani koriste uslugu SMS obaveštenja o svakoj promeni na računu.

Prijava najkasnije do 45 dana

Kad primeti prevaru vlasnik kartice trebalo bi odmah, a najkasnije do 45 dana od datuma zaduženja, da prijavi banci transakciju izvršenu neovlašćenim korišćenjem kartice, odnosno podataka. Ako banka ne omogući da u svakom trenutku klijent može da prijavi gubitak, krađu ili nezakonitu transakciju, građanin tada ne snosi nikakve posledice.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiPotrošači, oprezno sa kokicama! Na vrh strane