Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Karta može da se vrati, ali uz proviziju

15. jul 2013. 07:13:48 Pročitano 3480 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kupljena karta za voz i autobus može se vratiti do dana putovanja uz minimalan gubitak, dok je u avio-saobraćaju situacija komplikovanija. Posle polemike oko toga da li turisti koji su zbog nemira želeli da odustanu od letovanja u Egiptu imaju prava na povraćaj novca, „Potrošač” je istraživao – šta je sa putnicima koji su kupili kartu za putovanje avionom, vozom ili autobusom i žele da odustanu od putovanja. Da li imaju prava na dobiju novac nazad, koliko gube u tom slučaju, kao i koja je procedura?

Prevoznici kažu da kupljena karta za voz i autobus može da se vrati do dana putovanja uz minimalan gubitak, dok je u avio-saobraćaju situacija komplikovanija.

 

Autobus

I u drumskom saobraćaju postoje određena pravila u slučaju odustanka od putovanja. Kako objašnjavaju u „Lasti”, celokupan iznos kupljene karte (pa čak i novac za staničnu uslugu) vraća se samo ako je putovanje otkazano ili autobus nije krenuo na vreme krivicom prevoznika, zbog više sile ili ako je došlo do greške prilikom prodaje kare.

Međutim, ako putnik odustane od putovanja (najkasnije dva sata pre početka putovanja) prevoznik je dužan da mu vrati novac od kupljene karte, ali ima i mogućnost da zadrži najviše 10 odsto iznosa. Interesantno je da se u tom slučaju iznos za naplaćenu staničnu uslugu ne vraća.  Ako se predomisli recimo sat i po pre početka puta ili zakasni na autobus, što se najčešće dešava, putnik nema pravo na povraćaj novca. U tom slučaju može da zameni kartu za neki od narednih polazaka istog prevoznika (ali samo u periodu dok mu karta važi) i naravno uz plaćanje određenih „manipulativnih troškova”.

Železnica

U „Železnicama Srbije” navode da putnik koji je kupio kartu, a želi da odustane od putovanja, zahtev za vraćanje novca podnosi na putničkim blagajnama železničkih stanica.

– Za potpuno neiskorišćene vozne karte to je neophodno uraditi najkasnije prvog dana roka važenja vozne karte, i to na blagajni polazne stanice. A kod povratne vozne karte za neiskorišćeno putovanje u povratku najkasnije poslednjeg dana roka važenja vozne karte, na blagajni polazne stanice u povratku – navode u „Železnicama”.

Što se tiče onih koji su započeli putovanje, pa u nekom trenutku odustanu, zahtev se podnosi putničkoj blagajni u stanici u kojoj je putovanje prekinuto, i to odmah po izlasku iz voza.

– Ukoliko neko sa voznom kartom prvog reda zbog nedostatka slobodnih mesta bude smešten u drugi razred, zahtev podnosi putničkoj blagajni u stanici odmah po izlasku iz voza – objašnjavaju u „Železnicama”.

Ukoliko se otkazuje karta za povratak ili karta sa kojom je putovanje već započeto, putnik mora da je da na overu nadležnom radniku na stanici. Što se tiče onih koji su smešteni u niži vozni red, oni bi osim vozne karte trebalo da imaju i potvrdu koju im izdaje kondukter u vozu.

– Od iznosa koji se vraća putniku, na ime troškova železnice odbija se 10 odsto. Ako se vozna karta vrati zbog krivice železnice ili se vrati istog dana na istoj blagajni gde je i kupljena iznos od 10 procenata se ne odbija – ističu u „Železnicama”, dodajući da ukoliko putnička blagajna u stanici ne radi u vreme dolaska voza, zahtev se podnosi najkasnije narednog radnog dana stanice.

– U ostalim slučajevima pismeni zahtev za vraćanje novca potrebno je podneti nadležnom odeljenju Kontrole prihoda „Železnica Srbije” – navode.

Avion

Što se avio-saobraćaja tiče, u „Jatu” kažu da kada putnik želi da otkaže putovanje, iznos koji se refundira zavisi od uslova tarife koju je platio kao i od toga da li otkazuje putovanje pre ili posle  datuma kada je trebalo da poleti.

– Ukoliko je putnik imao tarifu biznis klase i ukoliko otkazuje putovanje pre datuma otpočinjanja putovanja, refundira se kompletan iznos kojim je plaćena karta, osim naknade za izdavanje karte. Ali, ukoliko se putnik javio na dan ili posle datuma početka putovanja, to znači da se nije pojavio na odletu i refundacija u tom slučaju nije dozvoljena, osim naplaćenih a neiskorišćenih aerodromskih taksi – kažu u „Jatu”.

Što se tiče ekonomske klase, postoji raspon tarifa čiji uslovi za otkazivanje putovanja variraju od onih koji dozvoljavaju punu refundaciju (osim naknade za izdavanje karte), pa do potpuno nerefundabilnih tarifa, što zavisi od vrste i iznosa tarife koja je plaćena.

– U slučaju da putnik otkazuje putovanje pre datuma polaska, iznos za refundaciju može biti od 25 do 90 odsto od naplaćene tarife kao i iznos neiskorišćenih aerodromskih taksa. Pored toga, postoje  nerefundabilne tarife kod kojih se prilikom otkazivanja putniku refundira samo iznos neiskorišćenih aerodromskih taksa – kažu u „Jatu”.

Međutim, ukoliko se putnik javi na dan poletanja ili posle datuma kada je trebalo da poleti, kako objašnjavaju, refundacija nije dozvoljena, osim naplaćenih, a neiskorišćenih aerodromskih taksa.

S. Despotović, I. Albunović

Izvor: Politika-Potrošač

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiVolonteri CEPS-a u obilasku prodavnica i pijaca, maj 2018. godine Na vrh strane