Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Reklamacije na turističko putovanje

04. jul 2013. 06:59:18 Pročitano 3958 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Obavezno  čitajte Opšte uslove putovanja agencije.

Godišnji odmori su uveliko počeli. Krenuli ste na letovanje i niste zadovoljni onim  što ste tamo zatekli, od smeštaja, usluge, cene, pa i samog putovanja.

Šta trebate da znate i uradite:

  • 1. Na sve ono što odstupa od ugovorenog, a zakonom obaveznog sadržaja davaoca turističke usluge, dužni ste da podnesete prigovor.
  • 2. Prigovor podnosite u pismenoj formi lokalnom predstavniku turističke agencije.
  • 3. Ukoliko to ne uradite odmah, imate rok od najkasnije mesec dana od dana utvrđivanja nedostataka.
  • 4. Turistička agencija je dužna da vam pruži garanciju kojom se obavezuje da će izvršiti povraćaj uplaćene cene i isplatiti naknadu troškova vašeg povratka.
  • 5. Ako agencija ili treće lice koje je angažovano u ime agencije ne ispuni, ili samo delimično ispuni  obavezu iz ugovora, možete zahtevati naknadu štete koju ste pretrpeli, uključujući nematerijalnu štetu.

Zato,  preventivno delujte na sve što može da vam upropasti dugo očekivan odmor.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiZašto bi vam turistička agencija vratila novac i omogućila da odustanete od ugovora? Na vrh strane