Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Zašto bi vam turistička agencija vratila novac i omogućila da odustanete od ugovora?

07. jul 2013. 09:14:38 Pročitano 3041 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pre nego što pomislite da odete negde na odmor, posredstvom turističke agencije morate da znate i upamtite Član 42 Zakona o turizmu koji glasi: “Turistička agencija obavlja delatnost radi sticanja dobiti, u skladu sa ovim zakonom i propisima donetim na osnovu ovog zakona“.

Bez obzira što u članu 99. Zakona o zaštiti potrošača stoji da ukoliko se dogodi da odustanete od ugovora zbog okolnosti koje niste mogli izbeći ili otkloniti i koje bi da su postojale u vreme zaključenja ugovora predstavljale opravdan razlog da ne zaključite ugovor onda agencija ima pravo isključivo  na naknadu administrativnih troškova, a situacija sa aranžmanima za Egipt je upravo takva, ni jedna turistička agencija ni država se ne trude da hitno reši gorući problem.

Apelujemo na turističke agencije i nadležne državne organe da  pomognu potrošačima u ostvarenju  prava( odustanak od ugovora) koje im zakon garantuje, jer je većina njih ugovore sklopila pre par meseci.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiZašto bi vam turistička agencija vratila novac i omogućila da odustanete od ugovora? Na vrh strane