Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ključno pitanje – kako prepoznati koji je koji “sok”?

24. jun 2013. 15:50:45 Pročitano 5002 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pravilnici o ispravnosti namirnica razlikuju pet vrsta proizvoda koje svi mi zovemo “sok”.

  1. 1. Voćni sok
  2. 2. Koncentrisani voćni sok
  3. 3. Voćni sok u prahu
  4. 4. Voćni nektar
  5. 5. OBP – osvežavajuće bezalkoholno piće

Voćni sok je napitak koji mora biti 100% od voća – svežeg ili smrznutog. Što će reći, da mu se ne sme dodavati ni voda. Voda koja ga čini tečnim mora poticati iz voća. Konzeriviše se fizičkim postupcima (npr. pasterizacija).

Koncentrisani voćni sok je sok dobijen od voćnog soka iz koga je fizički uklonjen jedan deo vode. Iz onih koji su namenjeni krajnjim potrošačima voda mora biti uklonjena u količini od najmanje 50%. Konzerviše se fizičkim postupcima.

Voćni sok u prahu je proizvod iz koga je uklonjena celokupna količina vode.

Voćni nektar je onaj koji najviše stvara zabunu, a ujedno i najčešći proizvod na rafovima prodavnica. To je vodom korigovan voćni sok sa učešćem voćnog soka od 25% do 50%. Za korekciju ukusa je dozvoljeno dodavati do 20% meda i šećera ili dozvoljenu količinu zaslađivača. Takođe, dozvoljeno je dodavati i vodu koja ne potiče iz voća. Konzerviše se fizičkim postupcima (npr. pasterizacija).

Jedna od najčešćih fraza koja je mene kao potrošača dovela u zabludu je reklama za sok – 100% nektar. Dok nisam saznala da je nektar zapravo pola voćni sok, pola voda + šećer, mislila sam da je nektar kao pulpa i da je to još bolje od voćnog soka. Proizvođači koji su upotrebili ovaj slogan ništa nisu prikrili, proizvod koji su reklamirali je zaista bio 100% nektar.
Naravučenije: Deklaracije najčešće ne lažu, ali naš um ume da prevari.

OBP – osvežavajuće bezalkoholno piće je tečni napitak koji se dobija od vode ili mineralne vode, šećera, ugljen-dioksida i aditiva (kiseline, konzervansi, prirodne i veštačke arome, vitamini). Za razliku od ostalih “sokova” on se konzerviše hemijskim srdstvima.

Autor Jelena Smiljković http://lisazoid.com/kad-kazem-sok-na-sta-pomislis/

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiKako da znate da li je voće i povrće koje PAPRENO PLAĆATE zaista ORGANSKO Na vrh strane