Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Centar za zaštitu potrošača Senta proslavio deset godina uspešnog rada

30. novembar 2016. 14:51:27 Pročitano 3041 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Centara za zaštitu potrošača Senta, u subotu 26. 11. 2016. godine proslavio je desetogodišnjicu svog rada. Uz brojne goste iz zemlje i inostranstva evocirane su uspomene na osnivanje, početak rada, probleme kao i uspehe koji je taj centar postigao tokom svog rada.

Veliki uspeh postignut je na lokalu, stalnim pružanjem saveta potrošačima, posredovanjem  između potrošača i trgovaca radi mirnog rešavanja potrošačkih problema, sprovođenjem određenog broja istraživanja, organizovanjem takmičenja učenika srednjih škola u poznavanju potrošačkog prava, aktivnim učešćem u svim manifestacijama koje je organizovao civilni sektor i opština Senta, učešćem u komisijama JKP i Savetu potrošača na nivou opštine na čemu se posebno zahvalio predsednik opštine Senta, gospodin Rudolf Cegledi.

Na regionalnom i međunarodnom planu uspeh nije bio ništa manji. Organizono je prvo Vojvođansko takmičenje učenika srednjih škola u poznvanju potrošačkog prava, Centar je učestvovao na brojnim  edukacijama koje je organizovalo Ministarstvo nadlešno za zaštitu potrošača i Evropska Unija, bio je partner u EU projektu,  potpisao je sporazum o saradnji sa Mađarskom organizacijom potrošača Darfe kao i drugim NVO u zemlji.

 Predsednik udruženja Darfe, gospodin Varga Jožef i predsednica CEPS-a, gospođa Vera Vida zahvalili su se predsedniku Kiralj Ištvanu i svim njegovim saradnicima na dosadašnjoj uspešnoj saradnji sa Centrom za zaštitu potrošača Senta.

Na kraju svečane sednice u veleletnom zdanju opštine Senta, podeljene su zahvalnice i plakete  aktivnim članovima Centa za zaštitu potrošača Senta i svim saradnicima i partnerima.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaCentar za zaštitu potrošača Senta proslavio deset godina uspešnog rada Na vrh strane