Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Redovna godišnja Skupština CEPS-a

16. decembar 2016. 08:32:14 Pročitano 2603 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Beogradu, 15. 12. 2016. godine u kancelariji Centra potrošača Srbije održana je redovna godišnja Skupština CEPS-a.

Predsednica Centra potrošača Srbije, gospođa Vera Vida podnela je izveštaj o radu za 2016. godinu, svim aktivnostima tokom godine, obeležavanju Svetskog dana potrošača kao i planovima za 2017. godinu.

Zamenica predsednice CEPS-a, gospođa Stana Vranić podnela je finansijski izveštaj za 2016. godinu.

Marko Stojanović, upoznao je prisutne sa projektima i istraživanjima koje je CEPS sprovodio tokom 2016. godine i planiranim aktivnostima za učešće na konkursima  u 2017. godini, dok je pravni savetnik CEPS-a Maja Anokić, koja je u svakodnevnoj komunikaciji sa udruženjima, članicama CEPS-a, iznela probleme prilikom rešavanja reklamacija potrošača kao i načine kako da se oni prevaziđu.

Nakon završetka službenog dela, Skupština je nastavila sa neformalnim radom.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaObaveštenje povodom vanrednog stanja Na vrh strane