Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Posledice suše, moguće nestašice i eventualna poskupljenja.

02. septembar 2017. 09:02:03 Pročitano 3575 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Agroekonomski analitičar Milan Prostran izjavio je u Novom danu da se u Srbiji ispod tri odsto obradive zemlje navodnjava i da spada u red zemalja sa najmanjim procentom kad je reč o tom parametru.

Prostran podseća da su sistemi za navodnjavanje skupi sistemi i da su ranije rađena tri velika sistema, koja su kreditirana iz sredstava Svetske banke.

"Ti sistemi su trebali da pokriju čitavu Republiku Srbiju i to su Dunav-Tisa-Dunav, Morava 1 i Morava 2, kao i sistem Ibar-Lepenac. Razne krize i problemi su doveli do toga da su se bočni, mali sistemi raspali", rekao je on.

Prostran tvrdi da je još 2000. godine predstavio sistem navodnjavanja u vodnom području Dunava, ali da do danas taj projekat stoji u Srbijavodama.

Prema njegovoj proceni, šteta od suše iznosi oko milijardu dolara i da treba pomoći poljopriverdnicma da uđu u novu proizvodnju.

"Ova godina treba da bude velika opomena, samo zbog suše ćemo izgubiti 0,8 odsto BDP-a. Moramo godišnje bar 50.000 hektara da stavimo pod navodnjavanje", smatra on.

Prostran kaže da je neophodno napraviti konsenzus imeđu nauke, struke i vlasti.

Dodaje da će biti pokušaja da se preko povećanja cena na neki način kompenzuje izgubljeni dohodak zbog smanjenog prinosa, ali ocenjuje da to povećanje cena neće biti drastično.

Vera Vida iz Centra za edukaciju i zaštitu potrošača izjavila je u Novom danu da proizvođači mogu da povećaju cene, ali ne smeju da izazivaju veštačke nestašice.

"Nestašice proizvoda zbog suše će biti, ali u manjem obimu. Dakle, ne toliko da ne bude proizvoda na tržištu, a ako imate tri proizvoda imate pravo izbora", kaže ona.

Dodaje da, kad je reč o pitanju kvaliteta, mora da se razlikuje bezbedan od kvalitetnog proizvoda.

"Bezbedan je svaki proizvod koji se nalazi u prodavnici, to nam garantuje država jer mora da prođe određenu proveru da bi se našao u prodavnici", kaže ona.

Prema njenim rečima, trgovci u Srbiji tumače Zakon o zaštiti potrošača onako kako to njima odgovara.

"Veliki deo poslova treba da radi država, udruženja za zaštitu potrošača i civilni sketor ne mogu da rade posao države", zaključuje Vida.

Izvor: rs.n1info.com

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Medije

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiŠTA NAM TO PRODAJU? Polovini "zdrave hrane" u supermarketima deklaracija neispravna. Na vrh strane