Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


SKANDALOZNO! PET PUTA VIŠE AFLATOKSINA NEGO U EU: Zbog suše će nas trovati

04. septembar 2017. 09:12:22 Pročitano 2831 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Građani Srbije opet će morati da odluče da li će piti mleko s povećanim, toksičnim procentom aflatoksina ili će kupovati uvozno, u kojem nema ove materije, a sve zbog toga što je država odlučila da od 7. septembra poveća nivo aflatoksina u mleku sa 0,05 na 0,25 mikrograma po kilogramu.

U pravilniku koji je potpisao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović 31. avgusta stoji: Glava II, Maksimalno dozvoljene količine određenih kontaminenata, odeljak 2. Mikotoksini, pododeljak 2.1. Aflatoksini, tačka 2.1.14, kolona M1, broj „0,050“ zamenjuje se brojem „0,25“.

Siromašni građani

Sličan potez Vlada Republike Srbije je povukla i februara 2013. godine, kad je nivo povećan sa 0,05, što važi u Evropskoj uniji, na 0,5 zbog povećanog prisustva aflatoksina u kukuruzu usled suše 2012.

Sad se izgleda dešava isto, jer je Srbiju opet pogodila suša. Inače, 2013. godine se podigla i velika buka u javnosti, pa je maksimalan nivo vraćen na 0,05.

Vera Vida, predsednik Centra potrošača Srbije, kaže da, kao i 2013, i danas smatra da u mleku uopšte ne sme da bude aflatoksina:

- Ako je to standard za Mađare, zašto ne bio i za nas. Ne znam kako dugoročno ili kratkoročno aflatoksin može da deluje na zdravlje ljudi, ali ako znamo da mleko koriste najviše deca, bebe i stariji, povećanje ne bismo smeli da dozvolimo. Ako strano mleko bude jeftinije, onda će ga građani kupovati, ali s obzirom na to da je većina građana na ivici egzistencije, mislim da će kupovati ovo koje ima do 0,25 mikrograma, što je pet puta više nego u Evropskoj uniji.

To je strašno

I Miroslav Stojšić, doktor veterinarske medicine, ističe da je sa 0,05 nivo aflatoksina trebalo smanjiti na 0,005, a ne povećavati pet puta:

- To je strašno! Aflatoksin je izuzetno toksičan i kancerogen. Nisu smeli ni u ludilu da ga povećavaju, osim ako im cilj nije da truju ovaj narod! Koliko god oni pričali da su po Americi i Evropi dozvoljene i veće količine ovog otrova, to su samo priče kako bi opravdali sebe!

On dodaje da mu je jasno da je teško toliku količinu kukuruza baciti, ali država mora da razmišlja o zdravlju ljudi.

Agroekonomista i poslanik Miladin Ševarlić kaže da je odluka očigledno doneta zbog procene da će kukuruz zbog suše imati veće prisustvo aflatoksina. Na ovaj način, objašnjava, država pokušava da spreči drastičan pad cene kukuruza i obezbedi dovoljno stočne hrane. Korist će imati i industrija mleka, smatra, ali pitanje je kako će se ponašati, pa je moguće da će sniziti otkupnu cenu mleka, što će pogoditi seljake:

- Odluka je iznuđena i nije dobra. Kako možemo da izvozimo mleko sa 0,05, kao što je u EU, a nemamo to za naše potrošače?! Građani će moći da piju naše sa pet puta više aflatoksina nego u EU, ili uvozno.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je ovim pravilnikom samo produžen rok trajanja odredbe o dozvoljenim količinama aflatoksina.

Izvor: Kurir.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiSrećan Božić Na vrh strane