Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Domaći rafovi bez salmonele

28. novembar 2016. 08:01:02 Pročitano 2048 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pilećeg mesa, proizvođača "Perutnina Ptuj Pipo", zaraženog salmonelom, koje je otkriveno u pojedinim trgovinama u Hrvatskoj i u subotu povučeno sa rafova po nalogu inspektora, nema u domaćim trgovinama!

Ovo tvrde u najvećim maloprodajnim lancima u Srbiji, uz napomenu da piletinu nabavljaju u zemlji, tako da sporna pileća prsa nisu ni mogla da se nađu u domaćim rafovima. Međutim, od nadležnih u našem Ministarstvu poljoprivrede nismo mogli da dobijemo potvrdu ili demanti da li je pileće belo meso iz iste serije završilo u našim radnjama.

- Sve pošiljke kada pristignu idu na pojačanu kontrolu - ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Ipak, srpski potrošači ne bi trebalo da budu zabrinuti jer je rok upotrebe pilećeg belog mesa koje je zaraženo salmonelom istekao još 12. novembra, tako da je, ukoliko ga je i bilo, ovaj sporni proizvod odavno povučen sa rafova.

Ali, to ne umanjuje paniku i strah potrošača kako tamošnjih, tako i naših, od pitanja znaju li zaista šta jedu. I da li su ostale kategorije te vrste mesa ispravne i bezbedne za ishranu.

U hrvatskim radnjama salmonela je otkrivena u redovnoj kontroli, odnosno planu monitoringa Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, a laboratorijske analize su potvrdile da ova opasna bakterija postoji u mesu koje se prodavalo u mesari u Županji.

Inspektori su tokom ovog monitoringa salmonelu otkrili i u pilećem mesu privatnog proizvođača na zelenoj tržnici u Zagrebu. Ovo ništa nije novo, slične situacije događale su se ranije i u vodećim internacionalnim trgovinskim lancima u Hrvatskoj, ali i na drugim tržištima regiona.

PROBLEMI

Hrvatska ima dosta problema sa opakom bakterijom, pa je poslednjih meseci sve češće pronalaze u jajima i mesu. Pre samo nešto više od mesec dana, petogodišnji dečak iz Bregane u Hrvatskoj preminuo je od posledice zaraze salmonelom. Nesrećno dete pojelo je zaražena jaja, a bakterijom se zarazila cela porodica.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOd 1.avgusta skuplji gas za domaćinstva Na vrh strane