Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Dobavljači dižu cene?

02. decembar 2016. 10:33:57 Pročitano 2520 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Gotovo svaki drugi dinar porodičnih primanja "pojedu" izdaci za hranu, a čak 73,8 odsto onoga što se u Srbiji potroši odlazi na iće i piće. To je bio dovoljan razlog da Komisija za zaštitu konkurencije pokrene kontrolu konkurencije na tržištu trgovine na malo u prodavnicama hrane, pića i duvana. Ovim proverama utvrdiće se kako se poslovne veze između trgovaca i dobavljača odražavaju na cene, asortiman i raznovrsnost ponude na rafovima.

Prvi put stručnjaci Komisije će ući u radnje svih formata - od dućana do hipermarketa i to u svim gradovima u Srbiji. Posebnu pažnju posvetiće ugovorima koje trgovci imaju sa dobavljačima. Proveravaće se da li neki dobavljači imaju povoljniji tretman, da li pojedini svoju robu mogu da naplate pre drugih...

Komisija bi trebalo da prekontroliše i da li se posebno plaća smeštaj na najatraktivnijim gondolama ili se naplaćuje sam ulaz u radnje. Posao Komisije biće da utvrdi i kako privatne robne marke koje imaju trgovci utiču na konkurenciju tržišnih igrača.

- Ova analiza je značajna s obzirom na to da trgovina na malo predstavlja sektor kod koga je, možda najviše, izražen značaj za same potrošače. Osim toga u poslednjih desetak godina u Srbiji došlo je do značajnog ukrupnjavanja na tržištu maloprodaje i distribucije prehrambenih proizvoda, što se odrazilo i na komercijalne odnose između maloprodavaca i njihovih dobavljača, kao i na značajnu koncentrisanost na ovom tržištu. Upravo je ukrupnjavanje tržišta dovelo i do rasta cena - naglašava se u saopštenju Komisije..

PRODAVCI

Trgovina na veliko i malo najzastupljenija je među privrednim društvima u Srbiji. U ukupnom broju privrednih društava - 34,4 odsto čine trgovine. I kada je reč o broju zaposlenih, najviše ih ima u trgovini - 195.621 radnik ili 19,7 odsto svih zaposlenih.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiPilot projekat "Sačuvajmo stare vojvođanske sorte povrća" Na vrh strane