Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Zaplenjena tona zamrznute piletine iz SAD i Brazila

24. novembar 2016. 07:46:15 Pročitano 2065 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Carinici su u Vranju sprečili tri pokušaja iste osobe da prokrijumčari meso i oduzeli gotovo tonu duboko zamrznute piletine poreklom iz SAD i Brazila, saopštila je danas Uprava carina Srbije.

Mobilni tim Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja koji sprovodi dubinsku kontrolu na području Niša i okoline otkrio je prvi slučaj 19. novembra, tovar mesa u gepeku jednog automobila vranjanskih registracija.

Automobilom je upravljao srpski državljanin star 49 godina iz Vranja koji je rekao da je meso preuzeo od nepoznate osobe kod Bujanovca, dovezeno sa Kosova, a da mu je namera bila da ga dalje preproda, navodi se u saopštenju.

Ista osoba, samo tri dana kasnije, 22. novembra, ponovo je uhvaćena u pokušaju da prenese novu količinu mesa, a potom i treći put – danas 23. novembra.

Kako se ističe, prvi put je pokušaj krijumčarenja otkriven u Vranju, drugi put je isti automobil zaustavljen na ulazu u grad, a treći put je ista osoba promenila automobil i nije hteo da stane pa je uz asistenciju policije zaustavljen.

U sva tri navrata carinska služba je zatekla kutije duboko zamrznutih bataka, na kojim se vidi da je meso poreklom iz SAD i Brazila, a godina proizvodnje 2016. mada se etikete ne mogu smatrati merodavnim, pošto ih krijumčari neretko falsifikuju.

Kada je pokušao prvi put da prokrijumčari piletinu, Vranjanac je u automobilu prevozio 285 kg bataka i 44 kg belog mesa, drugi put 300 kg bataka i 12 kg belog mesa, dok su carinici danas zatekli 285kg bataka i 12kg belog mesa, bez ikakve dokumentacije.

Carinici su otkriveno meso predali veterinarskom inspektoru, a prekršiocu je određeno zadržavanje od 48 sati, a potom se očekuje da će biti podneta i krivična prijava, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiUporedili smo cene namirnica u Srbiji, Grčkoj i Crnoj Gori Na vrh strane