Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Kilogram limuna kao kilogram mesa

09. septembar 2016. 07:59:16 Pročitano 2050 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Limun je baš preterao sa cenom i sada vredi kao kilogram mesa. Kilogram se u radnjama i na pijačnim tezgama nudi po ceni od 350 do čak 500 dinara. Stručnjaci kažu da će već sredinom meseca ovo voće sigurno biti jeftinije, jer mu počinje sezona, ali naglašavaju da su cene "zakiselili" i trgovci svojim maržama.

U ponudi je trenutno limun iz Argentine i južne Afrike, a veliki troškovi prevoza su, tvrde stručnjaci, svakoko uticali na cene. Na Veletržnici Beograd ovo voće se trgovcima nudi za 230 do 300 dinara po kilogramu.

- U ovom periodu limun ima jaču cenu, jer mu nije sezona - kažu u Veletržnici Beograd. - Trenutno u našoj ponudi je između četiri i šest tona ovog citrusa. Stabilizacija cene očekuje se od sredine septembra, kada ćemo početi da uvozimo limun iz Turske, dok uvoz iz Grčke očekuje tek od oktobra.

Podaci Veletržnice pokazuju da je u ovom periodu godine limun za kupce na veliko koštao od 200 do 230 dinara, ali da je ponuda bila bogatija. Pre dve godine limun je trgovce koštao između 270 i 300 dinara, pa je u radnjama dostizao cenu 400 dinara.

- Činjenica je da za limun još nije počela sezona i on će već u drugoj polovini septembra biti jeftiniji - kaže za "Novosti" Evica Mihaljević iz "Plodova Srbije". - Stići će limun iz Evrope, a on sigurno ne može da ima toliku cenu kao ovaj što dolazi iz Argentine. Ipak, ovako papren limun ne može samo da se opravda troškovima transporta, već mislim da tu ima i marže. I trgovci su učestvovali u "nadogradnji" tih cena.

NA KOMAD

Povoljnije cene limun je imao samo na akcijskim sniženjima. Tada se kilogram nudio za 300 do 350 dinara. Čak i tada se kupuje na - komad.

- Bukvalno uzmu jedan limun i to plate - kaže Mihajlo P., prodavac južnog voća iz Beograda. - Čitave godine prodaja limuna ne ide. Skup je u veleprodaji, a s druge strane, nema para.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiU kućama našli 510 radnji bez papira Na vrh strane