Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Roditeljski dodatak veći za 5.807 dinara

07. septembar 2016. 14:23:23 Pročitano 1898 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ukidanjem povrata PDV-a za dečju hranu i opremu ukupan roditeljski dodatak koji se isplaćuje u Srbiji biće veći za pet odsto. Ovo proizlazi iz jednostavne računice da država planira da novac namenjen za povraćaj poreza na dodatu vrednost "prebaci" u fond za isplatu roditeljskog dodatka.

Ako bismo iznos od 351,2 miliona dinara, koliko je lane vraćeno na ime PDV-a podelili sa brojem dece od 60.476, za koje se trenutno isplaćuje roditeljski dodatak, dobija se suma po detetu od 5.807 dinara - godišnje. To, ipak, ne znači da će se na svako dete naknada uvećati za taj iznos pošto inače roditeljske naknade zavise od broja dece u porodici.

Ministarstvo finansija je u utorak potvrdilo pisanje "Novosti" o ukidanju povraćaja PDV-a od 1. januara iduće godine, ali će tačan iznos tek biti dogovoren sa Ministarstvom rada.

- Izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost, odnosno ukidanje povraćaja PDV-a za bebe, kao jedne od mera koje su dogovorene sa MMF ni u kom slučaju ne predstavljaju opterećenje za nove roditelje - ističu u Ministarstvu finansija. - Osnovni cilj ove izmene je ravnopravan i pravičan tretman svih roditelja koji će na ovaj način ostvariti nadoknadu.

Zahvaljujući ovim izmenama više roditelja će ostvariti pravo na ovu nadoknadu, jer će svi roditelji koji imaju pravo na roditeljski dodatak dobiti uvećanje.

- Prednost ovakvog socijalnog pristupa biće i činjenica da od sada roditelji neće morati da prolaze kroz dugotrajnu proceduru prikupljanja fiskalnih računa, njihovu verifikaciju i odobrenje od strane Poreske uprave, već će im novac jednokratno biti uplaćen na račun - ističu u Ministarstvu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je, za "Novosti", da će vrlo brzo sa Ministarstvom finansija izaći sa konačnim predlogom u vezi sa ukidanjem povraćaja PDV na bebi hranu i opremu i povećanjem roditeljskog dodatka.

- Pošli smo od stanovišta da bi bilo bolje da ta količina novca koja je predviđena za oslobađanje od PDV bude podeljena ravnomerno svim roditeljima kroz meru roditeljskog dodatka pa bi na taj način došli i do povećanja roditeljskog dodatka - rekao je Vulin.

Međutim, Dragana Soćanin, predsednica Udruženja "Roditelj", ističe da nikako ne bi smelo iznos namenjen za godišnji povrat PDV-a jednostavno preliti na roditeljski dodatak i razvodniti ga kroz višemesečne isplate.

- Naravno da su svi pred zakonom jednaki, zato smo i 2012. godine tražili da pravo na povrat PDV na dečju hranu i opremu imaju sve mame i tate, pa nam nisu dali - ističe Soćanin. - Jedina prava mera je da, po ukidanju ovog povrata, svaki roditelj kroz roditeljski dodatak dobije onoliko novca koliko je platio na ime PDV-a za dečju hranu i opremu, ili makar neki prosečan iznos ovog poreza. I to da mu se isplati jednokratno i u prvoj godini života deteta.

PORESKA UPRAVA

Koliko će tačno biti uvećan roditeljski dodatak, biće poznato tek kada Ministarstvo finansija, u dogovoru sa Ministarstvom rada, u narednom periodu "opredele neophodna sredstva".

- Poreska uprava će, do primene novog zakona od 1. januara 2017. godine redovno i u roku procesuirati podnete zahteve i roditelji će dobiti povraćaj PDV-a u skladu sa važećim zakonskim propisom - ističe Ministarstvo finansija.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiU kućama našli 510 radnji bez papira Na vrh strane