Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Aparati "drže vodu" do isteka garancije

12. septembar 2016. 07:53:41 Pročitano 2235 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

TRAJU koliko im traje garancija, a kada se nakon toga uređaji pokvare, najčešće je isplativije zameniti ih novim nego ih popravljati. Jer, usluge servisera i rezervni delovi su papreni. Čak i oni aparati za domaćinstva koji stižu iz fabrika svetski poznatih proizvođača tehnike zadaju muke kupcima.

Podaci Sektora za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine pokazuju da su lane uložena 14.504 prigovora, od čega se na belu tehniku - frižidere, šporete, mašine za veš - odnosilo 790, a na sitne kućne aparate - usisivače, fenove, pegle - 345 žalbi.

Potrošači se žale da se u postupku reklamacije, roba dugo zadržava kod servisera, kao i da serviser ne dolazi na kućnu adresu u zakazano vreme kada je reč o utvrđivanju kvara bele tehnike.

- Danas je retkost da neki uređaj besprekorno radi i nakon isteka garancije - kaže Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije. - Veliki broj proizvođača daje garanciju za uređaje samo na dve godine, baš kako propisuje i Zakon o zaštiti potrošača. Upravo takva situacija, a da ne govorimo o ekonomskom položaju naših potrošača, dovela je do toga da majstorima širom otvori vrata za njihov "ucenjivački" rad.

Petar Vogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača kaže da se sve češće suočavamo sa neočekivanim kvarovima, većom bukom, slabijim tehničkim karakteristikama, znatno kraćim rokom trajanja, nebezbednošću rezervnih delova po isteku garantnog roka. Učestali kvarovi aparata dokaz su, kaže on, pada kvaliteta tih uređaja, uslovljenog i padom kupovne moći potrošača.

- Na kompjuteru je crkla grafička ploča i majstor kaže da samo ona košta 50 evra, plus ruke - priča Beograđanin Ratomir K. - S druge strane nov računar mogu da kupim za 15.000 dinara, i to na deset rata. Ipak, moram da popravim kompjuter zbog podataka i slika koje čuvam u njemu.

Ni kod drugih uređaja veće popravke nisu isplative. Kada "crkne" motor u frižideru ili ekran na televozoru, popravke nadilaze vrednost novih uređaja. Posebno što nove aparate danas trgovci nude na poček od godinu dana, dok za majstora treba pripremiti keš. Popravka može da se isplati ako se ugrade polovni delovi, ali majstori tada često ne žele da daju garancije da će aparat raditi kako treba.

KOD MAJSTORA DELOVI DUPLO SKUPLJI

Rezervni delovi su skupi, jer se u njihove cene ugrađuju svi troškovi trgovca. Za svaki komad robe u Srbiji potrebna je potvrda o usaglašenosti. Da bi mali uvozni kondenzator, koji u nabavci staje dva do tri evra, ušao na srpsko tržište, mora da se dobije potvrdu koju daje jedna firma - "Atesti Niš".

- Na taj pečat od 300 do 500 evra čeka se nekoliko meseci, a prevod dokumentacije je od 1.500 do 2.500 evra dodatnih troškova - navodi Dragoljub Rajić, privredni konsultant. - Dok čekate potvrdu iz Niša, kamion pun robe stoji na granici i za svaki dan plaćate ležarinu od 100 do 150 evra. Bar dve-tri nedelje dok ne dođe potvrda. Tako uređaj koji košta tri evra u nabavci, dok dođe do majstora dostigne sedam ili osam evra, kada se uračunaju svi troškovi.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDo trpeze hrana poskupi deset puta Na vrh strane