Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ukida se povraćaj PDV za bebe

07. septembar 2016. 14:20:34 Pročitano 2446 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Od 1. januara iduće godine, roditelji u Srbiji neće moći da računaju na povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe. Umesto toga, biće povećan roditeljski dodatak. Ovo je samo jedna od stavki na koje se Vlada Srbije obavezala u svom pismu o namerama upućenom Međunarodnom monetarnom fondu posle četvrte i pete revizije aranžmana, a pre vašingtonskog zasedanja borda direktora ove međunarodne institucije.

- Da bi se smanjio teret poreske administracije, kroz amandmane, efektivne od 1. januara 2017. godine, eliminisaće se povraćaj poreza na dodatu vrednost za dečju hranu i opremu i zameniće se povećanim roditeljskim dodatkom - stoji u srpskom pismu o namerama MMF-u. - Na taj način izbeći će se dodatne aktivnosti u poreskoj administraciji, koje ne spadaju u osnovne aktivnosti.

Reforma poreske uprave je već odavno u državnom "planeru". Kako se navodi u pismu, cilj je, između ostalog, usmeriti energiju na bazične aktivnosti, dok one ostale, koje ne rezultiraju odgovarajućim prihodima, treba smanjiti. Poreska uprava procenjuje da njihovi zaposleni oko 50 odsto radnog vremena provode upravo radeći nebazične aktivnosti, među kojima posebno opterećenje predstavlja obračun povrata bebi PDV-a.

Dragana Soćanin, predsednica Udruženja "Roditelj", kaže da prvi put čuje za ideju o ukidanju poreskih povlastica, iako je bila član radne grupe za izradu Nacrta zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom.

- Čini mi se da su potpuno pomešali dve mere. Povraćaj PDV-a je mera za smanjenje ekonomske cene roditeljstva, dok je roditeljski dodatak usmeren na populacionu politiku - objašnjava Soćanin. - Sada će jedna isključivati drugu, a trebalo bi da opstanu obe. Roditelji su stvarno bili zadovoljni i, po našim podacima, godišnje im je po osnovu PDV-a na bebi-stvari vraćano od 12.000 do 16.000 dinara. Ne bi bilo fer da se roditeljski dodatak poveća za samo 2.000 ili 5.000 dinara, jer to ne bi kompenzovalo ukidanje povraćaja PDV-a. Država očigledno nije merila efekat koji ova mera ima. Mi smatramo da mnogo znači roditeljima koji ispunjavaju uslove da ostvare pravo na povraćaj.

Predsednica Udruženja "Roditelj" napominje i da je pre ovakve odluke država trebalo da izračuna kakav efekat su imale poreske olakšice, a kakav roditeljski dodatak, jer "nije dobro da se novac poreskih obveznika baca kroz prozor".

NAJVIŠE ZA ČETVORO DECE

Roditeljski dodatak se u Srbiji trenutno isplaćuje za ukupno 60.476 dece. Za prvorođeno dete on iznosi 38.008,09 dinara, dok se za drugo, treće i četvrto isplaćuju mesečni iznosi u 24 rate. Tako je za drugo dete ovaj dodatak 6.192,75 dinara mesečno, za treće 11.146,44 i četvrto 14.861,77 dinara. Za mesec jul Republika Srbija je, prema podacima Ministarstva rada, na ime roditeljskih dodataka isplatila ukupno 575.452.557 dinara.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti"100 MILIONA LJUDI SE OSEĆAJU KAO ABORIDŽINI" Borisov: Sprečiti dvostruke aršine u kvalitetu HRANE Na vrh strane