Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Poskupljenje struje malo, a strah veliki

05. septembar 2016. 08:10:42 Pročitano 2102 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Električna energija će od oktobra biti skuplja za 3,8 odsto, a to će blago uticati na inflaciju, smatraju ekonomisti. Stručnjaci misle da cena kilovata treba da bude realna, a da siromašnima treba pomoći u plaćanju.

Dok potrošači strahuju da će nove, više cene struje udarati na kućni budžet, jer će se preliti i na druge cene, ekonomisti ističu da će rast samo blago uticati na inflaciju. Stručnjaci se slažu da je cena kilovata u Srbiji među najnižima u Evropi i da je vreme da konačno bude realna, a da siromašni dobijaju pomoć prilikom plaćanja skupljih kilovata. Stručnjaci smatraju da je poskupljenje električne energije bilo neminovno, kao i da je greška što je dosada odlagano.

- Cena struje kod nas je bez sumnje stalno bila depresirana, ona će biti ispod ravnotežnog nivoa i posle ovog poskupljenja - kaže za "Novosti" ekonomista Danilo Šuković. - To je zbog toga što je država stalno niskom cenom struje vodila socijalnu politiku, umesto da cena bude realna, a da se siromašnim građanima daje socijalna pomoć, kako se to radi u ekonomski i društveno uređenim zemljama.

Šuković dodaje da je krajnje vreme da se socijalna politika odvoji od ekonomije, i da se o njoj brine država, a da cene u privredi u osnovi reguliše tržište, i da uspeh ili neuspeh preduzeća zavisi od rezultata njihovog rada, a ne od bilo čije volje.

S druge strane, sa ovakvom platežnom moći svaki izdvojen dinar više je udar na kućni budžet, smatraju u Centru potrošača Srbije.

- Mi se stalno upoređujemo sa cenama struje u regionu, hajde da se upoređujemo i sa platama i socijalnim davanjima u regionu pa na osnovu toga da vidimo koliko je stvarno struja u Srbiji jeftinija u odnosu na region - ističe Vera Vida, predsednica CEPS-a. - Država mora da naplati struju od onih koji je ne plaćaju, a ne da se trošak prebija preko leđa potrošača koji redovno izmiruju svoje obaveze.

KILOVAT 6,6 DINARA BEZ PDV

Agencija za energetiku dala je saglasnost na odluku EPS-a o ceni električne energije za domaćinstva. Prosečna cena posle poskupljenja od 3,8 odsto iznosiće 6,6 dinara za kilovat-sat, bez poreza. Agencija za energetiku ističe da je promena regulisane cene snabdevanja uglavnom posledica više cene po kojoj EPS nabavlja električnu energiju za snabdevanje domaćinstava i malih kupaca.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDragi potrošači, srećan vam 15. mart, Svetski dan potrošača! Na vrh strane