Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Mere rizik na tanjiru

02. septembar 2016. 07:38:45 Pročitano 1921 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Stručni savet za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane, mogao bi uskoro da ugleda svetlost dana. Sudeći prema najavama ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, građani će do kraja godine, do kada bi trebalo Savet da bude oformljen, konačno moći da znaju i šta jedu.

Kako je rekao ministar Nedimović, biće uključene sve naučne institucije, fakulteti i instituti, kao i potrošači, koji budu bili zainteresovani.

- Donosiće se novi zakoni o bezbednosti hrane i nacionalni savet će biti potreban, kao mesto gde će se razmenjivati naučna mišljenja - rekao je Nedimović. - Mi ćemo pomagati svima kojima to bude bilo potrebno. Stručni savet će se formirati po osnovu Zakona o bezbednosti hrane iz 2009. Savet će pružati stručnu pomoć, davaće mišljenja na zakone, na mere koje se preduzimaju... Već se radi sa nadležnima iz Ministarstva zdravlja, kako bi se savet formirao do kraja godine.

U narednih nekoliko meseci, ministarstvo će predložiti i nekoliko kontrolnih mera, kada je reč o kvalitetu poljoprivrednih proizvoda. 

LABORATORIJA

Do kraja godine trebalo bi da bude otvorena i Referentna nacionalna laboratorija, deo za kontrolu kvaliteta mleka. Iako je "svečana vrpca" nekoliko puta dosad bila presecana, skupa oprema već dugo stoji neiskorišćena.

Otvaranje laboratorije za ispitivanje kvaliteta mleka od izuzentog je značaja za srpske stočare, zbog otkupa i podizanja cene mleka. Stručna javnost spekulisala je da su njeno otvaranje kočile političke struje, ali i veliki otkupljivači mleka.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiGlamočić: Neće moći da se uvozi GMO hrana Na vrh strane