Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Istraživanje: Evo gde u Srbiji život najmanje košta

16. avgust 2016. 07:57:36 Pročitano 2309 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

„Blic“ je istraživao koliko košta život u gradovima Srbije, od krajnjeg severa do juga. U 12 gradova sproveli smo anketu cena najosnovnijih, ali i nešto luksuznijih proizvoda i usluga.

Ispostavilo se da građani najviše toga po najnižem trošku mogu da priušte u Leskovcu, Novom Pazaru i Zrenjaninu, dok su očekivano na najvećem „iskušenju“ novčanici stanovnika Beograda, Novog Sada, ali pomalo iznenađujuće i Kragujevca.

- Činjenica je da su u gradovima gde su zaposlenost i prosečna plata manje i troškovi života niži i do 30 odsto. Nije isto imati mesečno 500 evra u, recimo, Vladičinom Hanu i Beogradu - ističe Zoran Stojiljković, profesor na Fakultetu političkih nauka.

Ekonomisti se slažu u oceni da je i ovo istraživanje pokazalo nepokolebljive zakone tržišta.

- Cena je odnos ponude i potražnje. Može u Leskovcu neko držati cenu „koka-kole“ na 500 dinara, ali niko je neće kupiti, dok se u Beogradu možda neko i zaleti. Najtragičnije je, međutim, što su niske cene u gradovima u unutrašnjosti posledica siromaštva, a ne obilja ponude i velike konkurencije - kaže ekonomista Danilo Šuković.

Ipak, Šukovič ističe da je pitanje da li se nekom sa prosečnom republičkom platom više isplati da živi na jugu Srbije nego u Beogradu.

- Nije sve u osnovnim namirnicama, naročito kad se radi o mladima. Ukoliko mu ta sredina ne pruža mogućnost društvenih i kulturnih sadržaja kako bi se edukovao i dalje napredovao, onda mu jeftinoća ništa ne znači. Obrazovanje danas predstavlja kapital podjednako značajan kao novac - objašnjava naš sagovornik.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiGMO: Nije otrov, ali nije ni zdravo Na vrh strane