Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Elektronsko plaćanje polako istiska keš

12. avgust 2016. 22:50:36 Pročitano 2092 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sve više firmi i građana svoje račune plaća ne uzimajući papir u ruke. Podaci Narodne banke Srbije i Uprave za trezor Ministarstva finansija pokazuju da su lane prvi put prevagu nad papirnim nalozima na šalterima banaka, i po broju i po vrednosti, odnela plaćanja preko - interneta.

Lane smo 72 miliona puta čekali u redovima pred šalterima da bismo potpisali transakcije vredne 10.768 milijardi dinara. Istovremeno smo putem kompjutera i mobilnih telefona dali više od 100 miliona naloga za prenos para "teških" 14.778 milijardi dinara. Razlika je čak 4.010 milijardi u korist elektronskih transfera.

Ovaj trend zabeležen je prvi put sredinom protekle godine i, sudeći prema zvaničnim podacima, nastavio se i u narednom periodu.

- Dolazak na šaltere svojstven je starijim sugrađanima i penzionerima, koji radije svoje račune plaćaju u samoj banci. Mlađi ne vole da gube vreme na nepotrebne dolaske u banku i svoje troškove u najvećoj meri namiruju preko elektronskog bankarstva, a sve češće i kroz posebne aplikacije na mobilnim telefonima - ističu na šalterima beogradskih banaka. - Gotovo da ne postoji nijedan novi klijent koji u okviru svog paketa tekućeg računa nije uzeo i mogućnost elektronskog bankarstva. Za plaćanja preko interneta ne postoje provizije, ili su minimalne. Oni koji vole da imaju papirni dokaz da su namirili neki dug, za "infostan" ili struju na primer, uvek mogu da dođu u banku i dobiju odštampani i pečatirani primerak ukoliko im zatreba.

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da 1,4 miliona bankarskih klijenata u Srbiji plaća svoje troškove bez odlaska na šalter, putem interneta. Poredeći lanjsku sa 2014. godinom i ovde primećujemo rast broja klijenata koji su sa bankama ugovorili korišćenje ovakvih usluga.

I mobilni telefon postaje sve interesantniji građanima koji na ovaj način "barataju" svojim tekućim računima. Iako ih je tek 464.167, to je gotovo tri puta veći broj korisnika mobilnog bankarstva nego što ih je bilo u 2014. godini.

GOTOVINA

Kada je reč o gotovinskim plaćanjima, prema podacima NBS, lane su ukupno 2.403 milijarde dinara u kešu uplaćene na bankarske račune firmi i građana u Srbiji, dok je sa istih tih računa isplaćeno ukupno 1.797 milijardi dinara. I dok su nam lane više uplaćivali gotovine na račune u odnosu na 2014. godinu, i to za 134 milijarde dinara, istovremeno smo podizali manje keša, za 14 milijardi dinara, u odnosu na godinu pre.

PRINUDNA NAPLATA

Ne bave se bezgotovinskim plaćanjem samo privrednici i građani. Podaci Trezora i NBS obuhvataju i bezgotovinske naloge za naplatu po osnovu sudskih i raznih drugih rešenja. Tokom prošle godine zabeleženo su tačno 3.184 ovakve transakcije, vredne ukupno 28 miliona dinara. Kada je reč o prinudnoj naplati sa raznih računa, ovakvi nalozi izdati su u čak 1,66 miliona slučajeva, a ukupna isprometovana vrednost kroz blokade računa premašila je 80 miliona dinara.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDomaćinstva raspolagala sa 56.414 dinara Na vrh strane