Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ovo je najskuplja bankarska pozajmica. Oprez!

22. avgust 2016. 07:40:15 Pročitano 2221 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U banci nije ništa besplatno. Kada vam kao lojalnom klijentu daju karticu kojom bez kamate možete u određenim radnjama da kupujete na rate - i to košta. Mesečna naknada za tu mogućnost košta bar 200 dinara, a ako se prevarite i počnete da dižete keš sa nje, u gadnom ste problemu.

Podizanje novca sa kreditnih kartica je najskuplja bankarska pozajmica. To takozvano pozajmljivanje od sebe je najgora stvar koju sebi možete da uradite. Sa prosečnom platom u Srbiji sebi možete da priuštite na toj kartici oko 100.000 dinara. Mnogi se polakome jer je to brz keš, a za otplatu ne mora da se ide u banku. Ona to sve radi za vas... ali je skupo.

Krenimo redom. Kredit po rivolving kartici jednak je kreditu u kojem se i najmanji iznosi otplaćuju po nekoliko godina, a vrati se mnogo više novca nego što je pozajmljeno. Primera radi, za kreditnu liniju od 100.000 dinara na godinu dana se kroz rate vrati oko 52.000 dinara, ali se dug smanji tek za 27.000 dinara. Tako umesto da vam je dug banci 48.000 dinara (100-52), vi ste banci dužni neverovatnih 73.000 (100-27). Princip otplate duga po rivolving kartici je nešto drugačiji od vraćanja ostatka pozajmica. Minimalna mesečna otplata je pet odsto duga, dok na ostatak glavnice ide kamata od oko 2,5 odsto. To u praksi znači da nešto više od polovine mesečne rate ide na vraćanje glavnice, a ostatak je čista dobit banke.

Bankari kažu da je jedno od efikasnijih rešenja povećanje procenta mesečne otplate po rivolving kartici, što svakako utiče na skraćenje roka otplate.

Ipak, ukoliko bi klijentu nova rata predstavljala preveliko opterećenje ili ima još neko zaduženje, na raspolaganju su mu i krediti za refinansiranje. Za refinansiranje najbolje da se odlučite za kredit u dinarima kojim će se objediniti sva zaduženja u jedno.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDragi potrošači, srećan vam 15. mart, Svetski dan potrošača! Na vrh strane