Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Bolja zaštita potrošača u Kikindi

11. avgust 2016. 08:07:11 Pročitano 3076 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Udruženje potrošača Kikinde apliciralo je i pristupilo Centru potrošača Srbije, čime se  stiču nove mogućnosti za zaštitu prava potrošača. Udruženje potrošača Kikinde stupanjem u savez CEPS-a stiče mnogo više mogućnosti za rad i za zaštitu prava samih potrošača u našem gradu.

- Prvi benefiti se ogledaju u tome da ćemo kroz rad i ulazak u CEPS steći mogućnost da učestvujemo u komisijama preduzeća od opšteg ekonomskog značaja, sada imamo kvalitetnog i solventnog partnera u rešavanju reklamacija potrošača– rekao je Darko Cvijan, predsednik Udruženja potrošača Kikinde.

Dosadašnja praksa se uglavnom svodila na pojedinačne prigovore i reklamacije, a od sada kroz rad sa Centrom potrošača Srbije UPOK će moći kolektivno da zastupa potrošače.

Vera Vida iz Centra potrošača Srbije kaže da se najčešće reklamacije potrošača tiču obračuna struje i utrošaka vode. Kada je u pitanju roba koja se nalazi na tržištu najzastupljeniji su prigovori na obuću i odeću, zatim usluge mobilne telefonije, računare, belu tehniku i nameštaj a na kraju te liste nalazi se hrana.

- Ekonomska situacija potrošača, kao najveći problem, odražava se najviše na plaćanje usluga javnim komunalnim preduzećima. Veliki značaj će imati učešće predstavnika potrošača koji će moći na licu mesta da vidi kako se rešavaju reklamacije i obračunavaju pojedine usluge i da to prenese prosečnom potrošaču koji je dosta neuk kada su u pitanju prava na reklamaciju - rekla je Vida.

Zakonom o zaštiti potrošača predviđeno je da javna komunalna preduzeća imaju komisije za rešavanje reklamacija i savetodavna tela koja treba da poboljšaju ekonomski položaj potrošača.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBadava se žale distribuciji na račune Na vrh strane