Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


IZDATO UPOZORENJE: Kinder čokoladice sadrže kancerogene supstance, naloženo povlačenje!

07. jul 2016. 08:44:39 Pročitano 2940 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Rezultati testova koje je uradila njemačka organizacija za zaštitu potrošača Foodwatch, otkrili su da su čokoladice Kinder i druga dva brenda pozitivni na opasne supstance koje izazivaju rak.

Foodwatch je apelirao da se čokoladice Ferrero Kinder Riegel, Lindta Fioretto Nugat Minis i Sun Rice Classic povuku s polica u ponedjeljak, nakon što su rezultati testova ukazali na kancerogene materije.

"Slatkiši u sebi sadrže takozvana aromatična mineralna ulja (MOAH)", poručuju iz organizacije Foodwatch te dodaju kako su proizvođači navodno odbili povlačenje ovih proizvoda, piše Independent.

John Heeg iz Foodwatcha istaknuo je da su proizvođači krivi i da se sve desilo zbog njihove nepažnje.

"Umjesto da sklone opasne slatkiše s polica i upozore potrošače, oni tvrde da sve rade po zakonu", izjavio je Heeg. 

Ova organizacija je testirala više od 20 različitih vrsta čipseva i čokoladica i otkrila je postojanje zasićenih mineralnih ulja koja se, kako upozorava, mogu nataložiti u ljudskom organizmu i uzrokovati oštećenje organa, pri čemu su djeca naročito u opasnosti. Pokazalo se i da je čokoladica Kinder Rigel, jedna od najprodavanijih u Njemačkoj i da ima najviši nivo mineralnih ulja.

Izvor: Ekskluziva.ba

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiGlamočić: Neće moći da se uvozi GMO hrana Na vrh strane