Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Račune ne plaća svaki deveti kupac struje

05. jul 2016. 14:23:41 Pročitano 2140 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Opomene pred isključenje električne enegrije tokom poslednjih mesec dana stigle su na adrese čak 372.000 potrošača. Neizmirene obaveze ima malo manje od deset odsto kupaca. Među nesavesnim platišama ovog puta su daleko zastupljenija domaćinstva - 334.000. Od privrednika koji se snabdevaju od "Elektroprivrede Srbije", za isporučenu struju dug piše njih 38.000.

U EPS ističu da najveći broj potrošača na vreme plaća račune, u "minusu" je tek manjina.

- Najveći broj kupaca izmiruje obaveze za utrošenu električnu energiju na vreme ili s veoma malim kašnjenjem - kažu u EPS. - Popust od pet odsto za redovno plaćanje računa koristi oko 50 odsto domaćinstava, a veća dugovanja ima tek osam odsto kupaca.

Ukupna dugovanja domaćinstava i privrede na garantovanom snabdevanju iznosila su 19,6 milijardi dinara. Dug domaćinstava je 12,5 milijardi dinara, a dugovanja malih kupaca, odnosno kupaca koji koriste električnu energiju u poslovne svrhe, iznose 7,1 milijardu dinara. Praksa pokazuje da se nijedan kraj Srbije ne izdvaja po broju dužnika.

- Ne postoji posebno izražena sredina u kojoj se dugovi ne izmiruju, jer u svim područjima ima dužnika - napominju u EPS. 

- Imamo jednak odnos prema svim kupcima i poštujemo odredbe Zakona o zaštiti potrošača što se tiče rokova za slanje upozorenja pred isključenje. Krajem maja poslato je ukupno 372.000 upozorenja pred obustavu isporuke električne energije. Svi kupci koji do sada nisu izmirili dug iz tog upozorenja mogu da očekuju obustavu isporuke električne energije.

PRIVREDA USPORILA

Godinama su dugovanja firmi bila mnogo veća nego dugovanja domaćinstava. Pre samo godinu dana od ukupno 20 miliona dinara duga, od domaćinstava je EPS potraživao malo više od osam milijardi. Ostatak, 12 milijardi dinara, potrošila su preduzeća.

Izvor: novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiGMO: Nije otrov, ali nije ni zdravo Na vrh strane