Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Infostan: Nismo oprostili stare dugove

08. jul 2016. 07:49:12 Pročitano 2120 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Preduzeće Infostan saopštilo je danas da nije odustalo od prinudne naplate starih dugovanja, niti da je ikada doneta takva odluka.

Reagujući na pojedine medijske napise prema kojima su oprostili stara dugovanja, iz Infostana poručuju da je preduzeće "Infostan tehnologije" bilo po zakonu obavezno da odluči da li će stare dugove ostaviti sudovima ili će to prepustiti izvršiteljima. 

Odlučili su, kako navode, da postupak naplate starih dugova ostane sudovima, što ne podrazumeva odustajanje od prinudne naplate. 

U tom smislu i poručuju da dugovi za neplaćene komunalne usluge pre maja 2012, a za koje je pokrenuta prinudna naplata, neće biti oprošteni.

Iz tog komunalnog preduzeća, inace, podsećaju da je pre uvođenja u praksu izvršitelja, odnosno pre Zakona o izvršenju i obezbeđenju, prinudna naplata pokretana pred sudovima, te da će u njihovoj nadležnosti i ostati oko 375.000 starih predmeta.

Izvor: Tanjug.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDragi potrošači, srećan vam 15. mart, Svetski dan potrošača! Na vrh strane