Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Vlada najavila povećanje akciza

09. decembar 2015. 07:53:18 Pročitano 2282 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sa prvim danom nove godine, zbog povećanja akciza, možemo očekivati poskupljenje goriva i svih alkoholnih pića. Predlog izmene Zakona o akcizama, koji je usvojila Vlada Srbije, već je ušao u skupštinsku proceduru i trebalo bi da bude usvojen po hitnom postupku. On predviđa za tečni naftni gas povećanje akcize za dinar po litru, za dizel ovaj namet će biti veći za četiri dinara, a za bezolovni benzin 2,5 dinara po litru.

Na koji način će se to odraziti na maloprodajnu cenu goriva zasad niko sa sigurnošću ne može da kaže. Milan Rakić iz Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica za „Blic“ kaže da može da se desi da gorivo i ne poskupi.

- Povećanje akciza ide na teret maloprodajne cene, ali pošto je ona viša nego u okruženju, znači da možemo da sačuvamo maloprodajni nivo kako ne bismo opterećivali kupce. Posebno zato što cena sirove nafte pada, a s druge strane, ima prostora da se sačuva ovaj nivo i u samoj marži koja je dovoljno velika - kaže Rakić.

On, međutim, napominje da će sve zavisiti od kretanja cene sirove nafte i kursa dolara. Ako tu dođe do negativnih kretanja, onda treba očekivati poskupljenje.

- U tom slučaju, sa ovim povećanjem akciza dizel bi recimo mogao da poskupi ne za četiri već za oko pet dinara. Isto važi i za benzin i gas, čija bi cena bila uvećana za oko tri, odnosno dva dinara - kaže Rakić i dodaje da bi gorivo u Srbiji bilo jeftinije bar za 10 dinara da država ne naplaćuje PDV na dažbinu. 

Od 1. januara biće povećana i akciza na sva alkoholna pića. Prvi put ovaj namet biće naplaćen i za niskoalkoholna pića, i to 21 dinar.

Predlog je, takođe, da se akcize na alkoholna pića uvećaju u proseku za dva odsto.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiProizvođači priznali laž da "Tonus" ne leči rak i dijabetes Na vrh strane