Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ministarstvo finansija o kreditima u "švajcarcima": Nismo nadležni za franak

21. januar 2015. 08:39:53 Pročitano 2140 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Problem koji je izazvalo iznenadno jačanje franka nije u direktnoj nadležnosti Ministarstva finansija.

Građani su svojom voljom birali tu vrstu kredita, a banke ne mogu da promene svoju suštinu - kaže ministar finansija Dušan Vujović.

- Franak se vezao za evro pre godinu i po dana, kada je bio prvi pritisak na franak kao rezervnu valutu. Očekivano je bilo da to vezivanje neće moći dugo da izdrži. Građani su svojom voljom birali tu vrstu kredita, a banke ne mogu da promene svoju suštinu. To je kao da ste kupili skupe cipele ili televizor. Mislim da bi građani ubuduće trebalo bolje da se informišu koji su rizici - rekao je on.

U Narodnoj banci tek će analizirati mere i efekte. U petak desetak banaka, koliko je odobravalo ovu vrstu kredita, razmatraće pojedinačna rešenja. Nakon toga sve će biti jasno.

Produženje roka otplate kredita u francima jedino je konkretno rešenje zasad koje predlažu banke i na koje mogu da računaju zaduženi u švajcarcima kako bi im se olakšala otplata kredita zbog naglog skoka te valute.

Jedan od predloga je produženje roka otplate, i to u proseku za sedam godina, a time bi rate, iako bi se na kraju dalo za kamatu skoro 12.000 franaka više, bile smanjenje oko 16 odsto, koliko je ojačao franak. Drugi predlog, koji je stigao od banaka jeste i mogućnost da se krediti iz franaka prebace u evre, ali i da, kako objašnjava Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste banke, država subvencioniše kamate bankama.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti„Er Srbija” danas otkazala 16 letova Na vrh strane