Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Niže cene rominga u regionu od 30. juna

19. januar 2015. 07:44:20 Pročitano 2123 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prvo snižavanje cena rominga u regionu biće 30. juna ove godine, da bi u naredne tri godine došlo do ujednačavanja cena te usluge sa cenama u EU, najavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ovo snižavanje se odnosi na četiri zemlje, potpisnice sporazuma, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju, kazao je Ljajić u izjavi za Tanjug.

Sada imamo situaciju da je prenos podataka kada ste u romingu 33 puta skuplji u odnosu na zemlje EU, impulsi su skuplji više od tri puta, poruke više od dva puta, naveo je Ljajić.

"Verujem da postoji potpuna saglasnost u sve četiri zemlje da idemo sa snižavanjem utvrđenom dinamikom... Još vodimo razgovore sa pojedinačnim zemljama oko usaglašavanja visine snižavanja u ove tri godine", istakao je Ljajić.

On je primetio da operateri nisu oduševljeni ovom odlukom, ali i dodao da smatra da će snižavanje cena moći da se nadomesti u njihovom poslovanju kroz povećan saobraćaj, jer ljudi teško sada koriste telefone u romingu zbog visokih cena.

O PRODAJI TELEKOMA

Govoreći o prodaji Telekoma, Ljajić je rekao da je situacija na tržištu telekomunikacija sada bolja, a interes potencijalnih kupaca veći, pa veruje da će proces ovog puta biti uspešno okončan.

"Imamo zainteresovanih ne samo telekomunikacionih kompanija, već i investicionih fondova iz ražličitih zemalja sveta... a prošli put je samo austrijski Telekom na kraju pokazao interes za privatizaciju", istakao je Ljajić, dodajući da svakodnevno dolaze kompanije tražeći informacije.

Ljajić je napomenuo da će tender za privatizacionog savetnika biti raspisan do kraja ovog meseca, i da on treba da predloži modele privatizacije i strateškog partnerstva, procenat Telekoma koji će se prodavati i da proceni vrednost kompanije.

On je kazao da će na kraju vlada odlučiti o svemu, a da će sredinom godine, ili na jesen mogli da imamo potpuno jasnu situaciju.

"Smatramo da je 2015. godine bolji period i vreme za privatizaciju nego 2010. i 2011. kada smo imali špic finansijske i ekonomske krize koji je pogodila i telekomunikacioni sektor", ukazao je Ljajić.

On je ponovio da novac dobijen od prodaje Telekoma neće ići za popunjavanja budžetskih rupa, nego će deo biti iskorišćen za otplatu nepovoljnih, odnosno loših i skupih kredita, a deo za različite investicione projekte kao podsticaj ukupnog ekonomskog razvoja Srbije.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiViše para za organsku hranu Na vrh strane