Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Cene u EU i dalje padaju

15. januar 2015. 07:48:28 Pročitano 2129 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Proizvođačke cene industrijskih proizvoda u Evropskoj uniji u novembru 2014. godine ponovno su pale, pokazuju rezultati najnovijeg izveštaja evropskog statističkog biroa Eurostat.

Pad proizvođačkih cena industrijskih proizvoda u EU u novembru prošle godine bio je na mesečnom nivou niži za 0,4 odsto, nakon pada za 0,5 odsto u oktobru, pokazuju podaci Eurostata.

Pad cena zabeležen je u gotovo svim zemljama članicama. Najveći pad zabeležen je u Grčkoj i na Kipru (pad od po 1,4 odsto), slede Irska i Estonija, s padom od 1,3 odnosno 1,2 odsto, i Španija, Litvanija i Holandija, gde su cene bile smanjene za po 1,1 odsto.

Rast cena na mesečnom nivou zabeležen je samo u Slovačkoj, od 0,3 odsto, dok su u Nemačkoj cene ostale nepromenjene.

Na godišnjem nivou proizvođačke cene industrijskih proizvoda u EU u celini su u novembru prošle godine smanjene za 1,8 odsto, nakon 1,6-postotnog pada u oktobru.

Cene energenata ponovo su imale najveći pad - smanjene su na godišnjem nivou za 6,5 odsto, nakon pada od 5,6 odsto u oktobru. Ako se izuzme energetski sektor, cene u industriji u celini pale su za 0,2 odsto u poređenju s istim mesecom godinu dana ranije.

I na godišnjem nivou pad proizvođačkih cena zabeležen je u gotovo svim zemljama članicama EU-a - najviše u Litvaniji (6,6 odsto), Holandiji (4,5 odsto), Danskoj (4,2 odsto), Belgiji (3,9 odsto) i Velikoj Britaniji (3,8 odsto).

Rast proizvođačkih cena zabležen je samo u Rumuniji (0,5 odsto) i Bugarskoj (0,3 odsto).

I evrozona je u novembru 2014. godine zabeležila pad proizvođačkih cena na mesečnom i na godišnjem nivou. Na mesečnom nivou smanjene su 0,3 odsto, kao i u prethodnom mesecu, dok je na godišnjem nivou njihov pad iznosio 1,6 odsto, nakon pada od 1,3 odsto u oktobru.

Izvor: marketnetwork.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiEfikasno korišćenje ogrevnog drveta u domaćinstvima u Srbiji Na vrh strane