Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


5 PRLJAVIH TRIKOVA: Trgovci se služe svim i svačim da nam uvale bajato

12. januar 2015. 07:53:40 Pročitano 2952 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Za razliku od evropskih marketa u kojima se na posebnim gondolama hrana pred istekom roka trajanja prodaje po ceni nižoj i do 70 odsto, u Srbiji ovakav način prodaje skoro da ne postoji. Srpski trgovci, posebno oni manji, koriste razne trikove kako bi nam podvalili bajatu robu. I najčešće u tome uspevaju...

Kako bi delovalo svežije, u meso se dodaju vinobran, limuntus i vitamin C koji mu veštački prodzužavaju rok trajanja. Takođe, pileće, svinjsko i juneće meso umaču se u čaj od kamilice kako bi se izgubio neprijatni miris od dugog stajanja.

 

  

Limuntus i kamilica za svež izgled mesa

Kako bi delovalo svežije, u meso se dodaju vinobran, limuntus i vitamin C koji mu veštački prodzužavaju rok trajanja. Takođe, pileće, svinjsko i juneće meso umaču se u čaj od kamilice kako bi se izgubio neprijatni miris od dugog stajanja

Svetlo i začini kriju bajato meso

U pojedinim mesarama, frižideri imaju crveno ili ljubičasto svetlo kako bi kupcima meso delovalo kao da je tek izašlo iz klanice. Meso koje je već počelo da menja boju i da se suši od stajanja, mesari uvaljaju u pikantne začine i ulje, pa ga prodaju kao marinirane specijalitete, a najlakši način da se nekome “uvali“ bajato meso je da se od njega naprave pljeskavice i ćevapi.

Voda i led za povrće

Povrće, najviše zelenu salatu, kupus i kelj trgovci prskaju vodom u kojoj se nalazi malo deterdženta za sudove kako bi bili sjajniji i izgledali svežije. Voće i povrće trgovci često drže na ledu kako bi što duže delovalo sveže, a dešava se i da ga premazuju tankim slojem ulja, kako bi delovalo sjajno i tek ubrano.

Sa bajatim - u rinfuzu

Vlasnici manjih prodavnica robu kojoj je istekao rok trajanja raspakuju i prodaju je na merenje. To rade sa bombonama, pudinzima, keksom...

Rok trajanja - nepoznat

Trgovci često prekucavaju rok trajanja, ili ga prelepljuju papirom na kojem piše znatno duži nego što ustvari jeste. Ukoliko je moguće, rok trajanja razmažu, pa se umesto dana i meseca vidi samo zarmazana crna mrlja. Ukoliko je rok odštampan na plastičnoj ambalaži, trgovci ga često samo izgrebu.

Izvor: 24sata.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDIREKTOR "LIDL SRBIJE": U korpi kvalitet uz najniže cene Na vrh strane