Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Na hrvatskom tržištu limun iz Turske tretiran opasnim fungicidom

02. novembar 2014. 13:18:09 Pročitano 2604 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Regionalna organizacija za zaštitu potrošača (ROZP) iz Karlovca upozorila je da se na tržištu prodaje limun iz Turske tretiran po zdravlje opasnim fungicidom, zbog čega je prilikom kupovine neophodno pažljivo pročitati deklaraciju.

"Nije uvek povoljnije ono što je jeftinije, a ako nema deklaracije na proizvodu, tražite od trgovca da je postavi i da vam je predoči", savetuje ROZP povodom nestašice limuna na svetskom tržištu i rasta cena, ali i prodaje limuna tretiranih fungicidima.

Ova organizacija navodi da se trgovci uvezli jeftiniji limun iz Turske na čijoj deklaraciji piše "ne koristiti koru, limun je tretiran imazalilom" i upozorava da je deklaracija napisana sitnim, jedva čitljivim slovima.

ROZP tvrdi da imazalil kod dojenčadi i male dece izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu, da je kancerogen, te da kod odraslih deluje loše na reproduktivne organe.

"To je fungicid koji prodire kroz koru na celi plod limuna, vrlo je stabilan, čak i na višim temperaturama", ističu iz organizacije koja okuplja udruženja za zaštitu potrošača iz pet županija u Hrvatskoj.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiMerači toplote koštaju 100 miliona evra Na vrh strane