Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Evropska komisija može da zabrani e-cigarete

29. oktobar 2014. 16:58:43 Pročitano 2538 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Članice EU postigle su dogovor sa Evropskim parlamentom o novoj direktivi za duvanske proizvode, a donesena su prva evropska pravila o elektronskim cigaretama.

Po dogovoru, većina elektronskih cigareta prodavaće se kao potrošački proizvodi bez prethodnog odobrenja, a ne kao strožije regulisani medicinski uređaji, što su vlade u početku tražile. 

Koncentracija nikotina u njima ograničena je na 20 mg /ml, kako je tražio Evropski parlament, a kapacitet rezervoara na 2 ml. Proizvodi sa većim koncentracijama biće regulisani kao lekovi.

Dogovor je postignut nakon što su vlade i Evropski parlament rešili spor oko regulacije tržišta elektronskih cigareta, koje će po nekim procenama za deset godina biti veće od tržišta običnih cigareta vrednog 700 milijardi američkih dolara za godinu. U Evropi elektronske cigarete koristi sedam miliona ljudi. 

Komisija će dve godine nakon usvajanja zakona pripremiti izveštaj o rizicima za zdravlje elektronskih cigareta.

Izvor: b92.net

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOpasni pesticidi pronađeni u još OSAM proizvoda "Juvitane" Na vrh strane