Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Nova pravila o hrani za decu

07. avgust 2014. 12:09:41 Pročitano 2812 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Evropski parlament je dao zeleno svetlo za donošenje jasnijih pravila o zaštiti specifičnih grupa potrošača kao što su bebe i mala deca. Cilj je bolja zaštita potrošača od sadržaja i reklamiranja ovih „specijlanih“ prehrambenih proizvoda i obezbeđivanje boljeg okruženja za poslovanje kao i bolju primenu pravila.

Komesar EU za zdravlje i zaštitu potrošača Tonio Borg je rekao: Pozdravljam današnju odluku Evropskog parlamenta jer je potrebno da osiguramo da propisi EU o hrani za specifične grupe budu u skladu sa svojom svrhom i da se razvijaju istom brzinom kao što to čini tržište. Današnji sporazum ide upravo u tom pravcu kroz davanje podrške propisu o zaštiti nezaštićenih grupa potrošača i uklanjanjem zastarelih propisa koji više nemaju nikakvu svrhu“.    

Nov režim

Sve je veći broj prehrambenih proizvoda na tržištu koji su namenjeni specifičnim grupama stanovništva. Važeći propisi EU o ovim proizvodima su složeni i fragmentirani jer se različite grupe propisa i koncepata mogu preklapati i stvoriti konfurziju za poslovne organizacije i nacionalne vlasti koje sprovode propise.

Ovaj nov propis o hrani za specifične grupe objediniće propise koji se primenjuju širom EU kroz eliminisanje onih nepotrebnih, kontradiktornih i zamenjujući ih novim, pojednostavljenim okvirom. Nov okvir će obuhvatiti:

  • hranu za bebe i malu decu;
  • hranu za osobe u specifičnim medicinskim uslovima i
  • hranu za kontrolu težine koja zamenjuje ukupnu dnevnu ishranu.

Nov propis će takođe eliminisati zastareli širok koncept „prehrambenih proizvoda za posebnu nutricionističku upotrebu“ koji se pokazao kao neadekvatan za današnje tržište i pravni kontekst.

Po ovom novom pristupu, hrana za druge grupe stanovnika biće pokrivena različitim zakonskim propisima. Na primer, propisi vezani za bezglutensku hranu biće prebačeni u propis o informacijama o hrani za potrošače.    

Ovaj propis će narednih nedelja biti objavljen u Službenom glasniku EU i primenjivaće se tek od 2016. god. da bi se poslovnim organizacijama omogućilo da usklade svoju trgovinsku praksu. Međutim, sa tržišta neće morati da se povuče ni jedan proizvod. 

U naredne dve godine Komisija će:

usvojiti detaljne propise (izglasane zakone) o hrani pokrivenoj propisima i 

podneti dva izveštaja o neophodnosti za donošenjem, u budućnosti, specifičnih propisa o takozvanim „mlečnim proizvodima za odrastanje“ za malu decu i hrani nemenjenoj sportistima.

Komisija će takođe usvojiti specifična pravila o korišćenju iskaza o odsustvu ili smanjenom prisustvu laktoze u prehrambenim proizvodima.

Dodatne informacije

Izvor: europa.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOpasni pesticidi pronađeni u još OSAM proizvoda "Juvitane" Na vrh strane