Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Rigorozna kontrola fiskalnih računa i rada na crno

05. avgust 2014. 07:50:18 Pročitano 2628 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poreski inspektori će celog leta rigorozno kontrolisati izdavanje fiskalnih računa i prijavu radnika, izjavio je Tanjugu koorgdinator Sektora za kontrolu Poreske uprave Dragan Agatunović, dodajući da se u poslednjih desetak dana pokazalo da svaki treći kontrolisani poslodavac ne izdaje fiskalni račun.

Intenzivna provera je, kaže Agatunović, započeta 23. jula, i od tada su inspektori obavili 1.211 kontrola, a nepravilnosti su utvrđene u 30 odsto slučajeva. Na tom poslu trenutno je, kako kaže, angažovano oko 1.000 inspektora, koji su non-stop na terenu.

Pažnja poreznika će biti usmerena na sve delatnosti trgovine i usluga, te ugostiteljstvo, odnosno svuda gde je u opticaju gotov novac. A tamo gde se utvrde nepravilnosti, kaže Agatunović, biće preduzete i odgovarajuće mere iz nadležnosti Poreske uprave.

To znači da će uslediti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka i da će "uhvaćenim" poslodavcima privremeno biti zabranjeno da rade.

Samo u prvom talasu kontrole, prema podacima poreznika, radnje je moralo da zatvori 105 poslodavaca.

Agatunović poručuje da Poreskoj upravi nije cilj samo da sankcioniše obveznike. Upravo zato su, objašnjava, do sada uručili 14.500 obaveštenja u kojima ističu značaj legalnog poslovanja za državu, kao i značaj evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i urednog plaćanja poreza i doprinosa zaposlenima.

"Ako se i pored toga jedan broj poreskih obveznika ne bude pridržavao zakona, mi ćemo morati da primenimo zakonom predviđene sankcije", rekao je on.

Agatunović podseća da i građani mogu da prijave svaki slučaj kad ne dobiju fiskalni račun, a oni to, kako kaže, već godinama i rade, pa tako nedeljno Poreska uprava dobije oko 60-ak prijava građana.

Sagovornik Tanjuga je poručio da će Poreska uprava preduzimati akcije protiv onih koji ne izdaju fiskalne račune, dok će onima koji postupaju u skladu sa zakonom pokušati da olakša poslovanje uvođenjem jednostavnijih procedura.

Upitan kada očekuje prve rezultate tako rigorozne konrtole, odgovara da će oni brzo biti vidljivi. Takođe, očekuje da će poslodavci revnosno evidentirati promet preko fiskalnih kasa i uplaćivati porez, te u tom smislu, navodi, očekivan je i pojačan priliv novca u državni budžet.

Govoreći o poslodavcima koji ne prijavljuju radnike, Agatunović navodi da se u rešavanje tog problema krenulo već uvođenjem objedinjene naplate poreza i doprinosa.

"To znači da su poslodavci u obavezi da podnose poresku prijavu za sve poreze po odbitku za svoje radnike i ukoliko to ne urade, mi imamo nadležnost da podnesemo tu prijavu po službenoj dužnosti. Zato će kontrola prijave radnika i uplate poreza i doprinosa biti olakšana u narednom periodu", kaže Agatunović.

On ukazuje da i sami zaposleni imaju pravo da podnesu prijavu Poreskoj upravi, ako imaju saznanja da im poslodavac ne uplaćuje poreze i doprinose.

"Radnik može i anonimno da prijavi poslodavca, a Poreska uprava poslodavcu ne dostavlja podatke o tome ko ga je prijavio", kaže Agatunović.

Cilj Ministarstva finansija i Poreske uprave je, kako kaže, da poslodavci prijave sve radnike čime bi izbegli visoke kazne za rad na crno.

Kazne koje se izriču u vezi neprijavljivanja radnika, podseća Agatunović, odnose se na meru privremene zabrane obavljanja delatnosti do 60 dana, dok novčana kazna može biti u visini 30 do 100 odsto dugovanog poreza.

Kazna za neevidentiranja prometa preko fiskalnih kasa takođe podrazumeva do 60 dana zabrane obavljanaj delatnosti, dok novčani iznos kazne za preduzeća ide od 100.000 do dva miliona dinara, a za preduzetnike od 50.000 do 500.000 dinara.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOpasni pesticidi pronađeni u još OSAM proizvoda "Juvitane" Na vrh strane