Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Bolja zaštita potrošača novim zakonom

06. jul 2014. 11:14:50 Pročitano 3405 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Smanjenje roka za reklamaciju sa petnaest na osam dana, obavezan fiskalni račun prilikom reklamacije proizvoda, evidencione knjige reklamacija koje će svaki trgovac morati da ima, samo su neke od novina nedavno usvojenog Zakona o zaštiti potrošača koji na snagu stupa u septembru, kaže za RTS predsednica Centra za zaštitu potošača Vera Vida. Novim zakonom proširena su i ovlašćenja tržišne inspekcije, ističe Vida.

Zakon o zaštiti potrošača u odnosu na prethodni donosi mnogo novina. Između ostalih, rok za reklamaciju skraćen je sa 15 na osam dana, a dosadašnji primereni rok za rešavanje reklamacije koji su trgovci najčešće tumačili u svoju korist, ograničen je na najduže 30 dana.

Prilikom reklamacije potrošač će morati da ima fiskalni račun, a ukoliko potrošač prilikom reklamacije nema proizvod kod sebe, neće imati problema da ostvari pravo na reklamaciju, ističe predsednica Centra za zaštitu potošača Vera Vida.

"Što se tiče Javnih komunalnih preduzeća, predviđeno je da se osnuju saveti u kojima će biti predstvanici evidentiranih organizacija za zaštitu potroršača. Novina je i da će trgovci morati da vode reklamacione knjige koje će se čuvati dve godine od dana kada se podnese reklamacija i moraće da budu dostupne svim potrošačima", objašnjava Vida.

Da će sve to biti primenjivo u praksi, garantovaće tržišna inspekcija, koja je dobila šira ovlašćenja.

"Tržišna inspekcija imaće veće ingerencije. Ukoliko potrošač ostvari pravo na reklamaciju moći će da bira da li želi zamenu, nov proizvod ili raskid ugovora. Kad se potrošač izjasni šta od toga želi, tu reaguje tržišna inspekcija", kaže Vera Vida.

Trenutno, udruženja za zaštitu potrošača ne mogu da reaguju na najavljena poskupljena. Na formiranje pojedinih cena moći će, kaže Vida, da utiču tek kada budu bili u savetima.

"Poskupljenja auto osiguranja zaista je neprimereno, ne znamo razlog tog posklupljenja, ubuduće ćemo, kada nov zakon stupi na snagu, pratiti opravdanost ovakvih poskupljenja", obećava Vida.

Ističe da svi trgovci sa ugroženih područja moraju da imaju potvrde kako bi na pijacama u Srbiji mogli da prodaju svoje proizvode.

"To se prati i nijedan neispravan proizvod ne može se naći na pijacama", kaže predsednica Centra za zaštitu potošača Vera Vida.

Izvor: RTS.RS

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiEPS priznao da su nas pokrali na struji Na vrh strane