Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Veća kontrola sirovog mleka

05. jul 2014. 13:16:49 Pročitano 2505 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kvalitetet sirovog mleka biće, sudeći po današnjoj odluci Vlade, mnogo strožije kontrolisan. Na inicijativu Udruženja proizvođača mleka Srbije i Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine uputilo je Vladi Republike Srbije predlog Odluke o obrazovanju Radne grupe za praćenje stanja i predlaganje mera za unapređenja kvaliteta sirovog mleka.

Na osnovu predloga Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici usvojila predlog i donela Odluku o obrazovanju Radne grupe.

Inače, juče su vojvođanski proizvođači mleka zatražili da se država, ipak, uzdrži od pomeranja granice prisustva aflatoksina u mleku na 0,05 odsto, sve dok se ne uspostavi stroža kontrola prisustva aflatoksina u kukuruzu kojim se hrane životinje.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOpasni pesticidi pronađeni u još OSAM proizvoda "Juvitane" Na vrh strane