Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Od 1. jula bitno niže cene rominga za građane EU

07. jul 2014. 07:32:33 Pročitano 2989 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zahvaljujući Evropskoj komisiji od 1. jula 2014. EU je smanjila gornju granicu cene protoka podataka za više od 50%: sa 45 na 20 evro centi po megabajtu. Od sada će korisnici po još povoljnijim cenama koristiti mape, gledati video snimke, proveravati mejlove i ažurirati naloge na društvenim mrežama bilo gde u EU.

Primera radi, fudbalski navijači koji putuju unutar EU će tokom ovogodišnjeg svetskog prvenstva platiti 25 puta manje za prenos podataka u romingu u poređenju sa Svetskim prvenstvom 2010! Otkako je EU uvela ograničenje cena u romingu, prenos podataka je značajno porastao. Telefonski pozivi i slanje poruka će takođe pojeftiniti: na ovaj način će građani EU moći da putuju Evropom a da pritom ostanu u kontaktu sa porodicom i prijateljima kod kuće.

Osim toga, od 1. jula 2014. mobilni operateri u Evropi će nuditi posebnu uslugu rominga pre odlaska na put i omogućiti građanima da izaberu lokalnog mobilnog operatera zemlje u koju putuju za korišćenje usluga prenosa podataka, poput primanja mejlova, čitanja vesti na internetu, učitavanja fotografija ili gledanja video snimaka. Na ovaj način, građani će moći da uporede ponude rominga i da iskoriste najbolje ponude i cene dok su na putu! No priča se ne završava ovde: EU radi na izradi novih planova za potpuno ukidanje svih dodatnih naplata u romingu. Uredba Komisije o povezanom kontinentu će ukinuti naplatu rominga, garantovaće otvoreni i neutralni internet, te bolju zaštitu korisnicima mobilnih i širokopojasnih mreža. "Veliko smanjenje cena prenosa podataka u romingu će nam svima značiti ovog leta. Ipak, ovo nije dovoljno. Zašto bi roming tarife uopšte postojale na jedinstvenom tržištu? Zato se nadam da će do kraja ove godine biti potpuno ukinute. Parlament je odradio svoj deo posla i sada je na državama članicama da postignu dogovor”, rekla je potpredsednica Evropske komisije @NeelieKroesEU nadležna za plan digitalizacije.

Izvor: Europa.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiGlamočić: Neće moći da se uvozi GMO hrana Na vrh strane